Cheb: Kostel sv. Kláry bude mít novou střechu

22.05.2020 15:34

Barokní kostel sv. Kláry na Františkánském náměstí čeká náročná oprava střechy za více než čtyři miliony korun. Její součástí bude výměna střešní krytiny i poškozených prvků krovu.

Cheb: Kostel sv. Kláry bude mít novou střechu
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Kostel z počátku 18. století je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek, takže oprava jeho střechy se řídí přísnými požadavky památkářů. Stávající střešní krytina z pálených tašek musí být opatrně rozebrána a po následném vytřídění budou nepoškozené bobrovky opět použity.

Nově vložené prvky krovu budou z ručně tesaných trámů, vyrobených ze středového jehličnatého dřeva. Veškeré tesařské práce s výjimkou nového laťování se navíc budou provádět bez použití ocelových prvků. Použít bude možné pouze dřevěné kolíky nebo hmoždíky s celodřevěnými tesařskými spoji.

Kostel, který byl vybudován v letech 1708 až 1709 podle návrhu proslulého barokního architekta Kryštofa Dientzenhofera, slouží v současné době jako výstavní a koncertní síň.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…