Cheb: Město upraví cestu pro pěší na Švédský vrch

27.02.2018 20:34

Počítá se s vyrovnáním panelů, rekonstrukcí propustku přes potok a především vybudováním veřejného osvětlení

Cheb: Město upraví cestu pro pěší na Švédský vrch
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Pěší trasa z Vrázovy ulice na Švédský vrch se v následujících měsících dočká zásadního vylepšení. Od předloňského srpna, kdy došlo k uzavření lávky přes kolejiště, je totiž využívána daleko více než dříve. „Než bude lávka nová, musíme občanům zajistit, aby se na Švédský vrch dostali příjemnou cestou a hlavně bezpečně,“ uvedl starosta Zdeněk Hrkal.

Majetkoprávní vztahy k pozemkům, po kterých cesta vede, se již městu podařilo vyřešit. Nic už tedy nebrání tomu, aby se v krátké době začalo s úpravami. „Při nedávném jednání na ředitelství Českých drah nám bylo přislíbeno, že městu potřebné pozemky poskytnou. Nyní máme přesně vymezit místa, která chceme upravit. Ve hře je varianta jejich pronájmu s tím, že do budoucna by nám je dráhy odprodaly,“ poznamenal místostarosta Pospíšil, který se jednání v Praze zúčastnil.

V rámci úprav cesty pro pěší za kolejemi se počítá například s vyrovnáním panelů, rekonstrukcí propustku přes potok a především vybudováním dosud chybějícího veřejného osvětlení. Pracovat se bude i pod železničními viadukty ve Vrázově ulici. Na pravé straně ve směru od města vznikne nový chodník, takže frekventovanou komunikaci už nebude třeba přecházet. „Nejprve chceme náhradní trasu na Švédský vrch upravit po ulici Železničářů, v další fázi pak až k rybníčku za uzavřenou lávkou,“ upřesnil starosta Hrkal.

V plném proudu jsou i npřípravy na snesení uzavřené lávky

Pracovat se začne hned z jara. Nejprve se přitom budou zvelebovat plochy v okolí cesty. „Je to velmi zajímavé území. Souběžně tekoucí Maškovský potok tady vytváří nivu s cennými mokřadními pozemky. Je tam stromové a keřové patro typické pro potoční nivy. Kromě toho se tam nachází i několik zajímavých exemplářů ovocných stromů. Odstranit chceme jenom neperspektivní náletové porosty, veškeré cennější dřeviny zůstanou pochopitelně zachovány. Do budoucna bychom tomuto území chtěli dát charakter biotopu s mokřadními flórou a živočišstvem,“ vysvětlil místostarosta Pospíšil.

V plném proudu jsou také přípravy na snesení uzavřené lávky. „V závěru února bude vybrané firmě předáno staveniště. Vlastní demontáž za pomoci obřího jeřábu má proběhnout v termínu od 5. do 26. března,“ upřesnil Pospíšil.

Zároveň se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci lávky nové. „Původně zvažovaná varianta jednoduché a finančně ještě relativně přijatelné lávky nevyhověla velmi přísným požadavkům správce kolejí, Správy železniční dopravní cesty, takže je bohužel jasné, že nepůjde o žádné levné řešení. Hledáme proto také vhodný dotační titul, který by alespoň část nákladů pokryl,“ uzavřel starosta Hrkal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…