Cheb: Na Zlatém vrchu by mohl vyrůst parkovací dům

01.12.2015 16:48

Město chce nyní zjistit, jaký by byl mezi obyvateli sídliště zájem o pronájem parkovacích míst.

Cheb: Na Zlatém vrchu by mohl vyrůst parkovací dům
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Chátrající objekt bývalého kulturního domu na sídlišti Zlatý vrch by mohl být přebudován na moderní parkovací dům. Projekt se však bude realizovat pouze v případě, že se najde dost zájemců o budoucí pronájem parkovacích míst. „Pro prázdný objekt se roky hledalo vhodné využití, ale bohužel se to nepovedlo. Před zvažovanou demolicí jsme si nechali od statika posoudit, jestli by tam nemohl být parkovací dům. Ukázalo se však, že konstrukce vybudování klasického parkovacího domu neumožňuje. Jedinou možností je umístit tam vestavěnou samonosnou technologii. Ta funguje tak, že auto vjede do výtahu a je přepraveno do konkrétního parkovacího boxu. V objektu by mohlo být 63 parkovacích míst,“ uvedl místostarosta Pavel Hojda.

Nevýhodou tohoto řešení je jeho značná nákladnost. Jenom samotná technologie by stála 20 milionů korun, na další 4 miliony by přišly stavební úpravy. Jedno parkovací místo tak vychází na více než 380 tisíc. Nízké by navíc nebyly ani budoucí provozní náklady. Nájemce by tak za parkovací místo ročně zaplatil přes 27 tisíc korun. „Velkou výhodou tohoto systému je to, že auto je v parkovacím domě velmi dobře zabezpečeno. Za nevýhodu se dá považovat to, že „výdej“ auta, než ho výtah vyveze, trvá asi pět minut,“ dodal starosta Petr Navrátil. „Nyní chceme zjistit, jestli by byl o parkovací místa zájem. Firma, která tu technologii dodává, nabídku zpracovala zadarmo, nic nás to nestálo. Nebránili bychom se samozřejmě ani variantě, kdyby parkovací dům chtěl vybudovat soukromý investor.“

Pokud o tento typ parkování zájem nebude, čeká bývalý kulturní dům s největší pravděpodobností demolice. Na uvolněném prostranství by pak mohlo vyrůst klasické parkoviště, kde by však bylo výrazně méně míst než v případě parkovacího domu.

Zájemci o pronájem parkovacího místa ve zvažovaném parkovacím domě se mohou hlásit u vedoucího odboru investičního Ing. Pavla Šturce - tel.: 354 440 527, e-mail: sturc@cheb.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…