Cheb: O dalším osudu Máji se diskutovalo na radnici

26.07.2017 18:59

Problematika Domova pro osoby se zdravotním postižením přivedla na radnici čtyři desítky pečujících.

Cheb: O dalším osudu Máji se diskutovalo na radnici
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Téměř čtyři desítky pečujících, převážně rodičů, pěstounů, zaměstnanců domova, přivedl na diskusní besedu zájem o další osud Domova pro osoby se zdravotním postižením Mája v Chebu a stejně tak o druhý typ služby, který Mája nabízí - denní stacionář. Setkání vzešlo z iniciativy místostarostky Gabriely Lickové, v jejíž kompetenci je oblast sociálních věcí. Vedle vedení města se diskuse zúčastnil i ředitel organizace Robert Plachý i někteří zastupitelé.

„Z výsledků krajské kontroly vyplynulo, že domov neodpovídá současným standardům poskytování sociálních služeb. To znamená, že v domově chybí odpovídající materiální zajištění pro klienty, ať už se jedná o výtah, nebo speciální vany, problém je v poskytování dvou služeb klientům v jednom společném prostoru. Jsme ze strany kraje vyzvání k řešení této situace, termín je konec letošního roku. Jednou z navrhovaných možností je i přemístění klientů do krajských zařízení,“ sdělila v úvodu místostarostka Licková.

Od 1. 1. 2008 zařízení Mája od Karlovarského kraje převzala Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb, příspěvková organizace. Sociální služby zařízení Mája byly rozšířeny o novou službu Domov pro osoby se zdravotním postižením s celoročním pobytem klientů, včetně uživatelů se soudně nařízenou ústavní výchovou. Věková skupina klientů byla rozšířena od 3 do 26 let. Od roku 2015 Karlovarský kraj přestal finančně podporovat týdenní stacionář pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením a z toho důvodu byli klienti týdenního stacionáře převedeni do služby Domov pro osoby se zdravotním postižením. Kapacita Domova pro osoby se zdravotním postižením je v současné době naplněna, denní stacionář vykazuje pět volných míst.

Ředitel Plachý vysvětlil historii hledání řešení: „Už předešlé vedení na problému pracovalo. V roce 2008 byl schválen záměr na rozšíření Máji. Od té doby se tato záležitost řeší. Byla podána i žádost o dotaci, bohužel město neuspělo.“

Jde především o zájem dětí

„V současné době vedení hledá vhodný objekt pro zajištění a pokračování služby denního stacionáře, obdoba školky. Máme nyní vytipovaný městský objekt v ulici Kamenná 40. Je třeba však některé prostory upravit tak, aby vyhovovaly potřebám klientů, ale výhodou domu je, že je zde výtah. Další pozitivum je i blízkost „Krajinky“, kam mohou klienti na vycházky do přírody. Náklady na rekonstrukci nejsou pro město tak vysoké, jako například jedna z uvažovaných variant přestěhování domova do bývalé školky Přemysla Otakara na Zlatém vrchu. Hledáme takové varianty, aby potřebné sociální služby zajišťované městem, byly zachovány,“ sdělil přítomným starosta města Antonín Jalovec.

O dalším osudu Domova pro osoby se zdravotním postižením město Cheb intenzivně jedná. Upřednostňuje provést důkladnou analýzu, na které se budou podílet i zástupci uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb.

Místostarostka Licková chce, aby město v nové krajské koncepci prosadilo, aby klienti domovů pro osoby se zdravotním postižením ve věku 7 – 18 let vyrůstali v dětském kolektivu.

Jde především o zájem dětí - klientů. To bylo jasně patrné i ze setkání rodičů, opatrovníků a zaměstnanců domova, kteří preferují zachování stávajícího stavu, aby klienti i personál Máji zůstali pohromadě. Místostarostka Licková vyzvala přítomné, aby se aktivně podíleli na tvorbě sociální politiky města prostřednictvím členů Koordinační skupiny komunitního plánování rozvoje sociálních služeb nebo Komise sociální a zdravotní rady města Cheb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…