Cheb: Odborníci radili rodičům budoucích prvňáčků

09.05.2021 21:30

Rodičům předškoláků jsme pomohli při zvažování, zda je jejich dítě dostatečně zralé pro vstup do školy.

Cheb: Odborníci radili rodičům budoucích prvňáčků
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

S velkým zájmem rodičů se setkaly webináře, které jsme pro ně připravili v dubnu 2021 v rámci projektu MAP II Cheb, což je Místní akční plán pro oblast školství. Jeho cílem je zlepšovat kvalitu vzdělávání dětí do 15 let na Chebsku. Celkem jsme zorganizovali tři webináře pro rodiče předškoláků a také jeden webinář pro pedagogy MŠ a 1. tříd ZŠ.

Semináře pro rodiče na téma „školní zralost“ pořádáme pravidelně v mateřských školách na Chebsku, a to vždy na jaře v období před zápisy do ZŠ. Letos jsme si vzhledem k trvajícím protiepidemickým opatřením poprvé vyzkoušeli online formu a musíme konstatovat, že se osvědčila, zájem ze strany rodičů byl velký; celkem se zúčastnilo 91 rodičů a 32 pedagogů.

Webináře vedly Mg. Petra Kučerová, školní speciální pedagog, a Mgr. Veronika Zemanová, školní psycholožka. Obě mají bohaté praktické zkušenosti v této oblasti. Rodičům vysvětlily, co přesně pojem „školní zralost“ znamená a jak poznají, zda je jejich dítě zralé pro vstup do školy. Také co všechno by mělo jejich dítě zvládnout, než nastoupí do 1. třídy, a které oblasti rozvíjet, aby školní docházku úspěšně zahájilo. Váhavým rodičům pomohly při rozhodování, v jakém případě je vhodný odklad. Pokud si nebudou stále jistí, mohou také požádat o vyšetření svého dítěte v Pedagogicko-psychologické poradně. Zápisy do ZŠ již vloni probíhaly kvůli pandemii Covid-19 pouze formálně a nemohla být provedena dostatečná pedagogická diagnostika. V důsledku toho do 1. tříd nastoupili i žáci, kteří jsou nyní ohroženi školním neúspěchem. Situaci navíc stěžují i velmi časté logopedické vady.

Účastníci vysoce hodnotili jak odbornost lektorek a dokonalý přehled v této problematice, tak jejich výborné komunikační schopnosti - vše dokázaly rodičům srozumitelně a jasně vysvětlit a poradit jim v konkrétních případech.

Webináře se konaly v rámci čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119, jehož cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání dětí do 15 let na Chebsku. Vzdělávání pedagogů a rodičů je jednou z oblastí, kterým se projekt intenzivně věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…