Cheb: Proč dochází ke kácení stromů?

06.03.2019 14:35

Kácí se zejména stromy poškozené. Kácení vedle toho souvisí také s připravovanými rekonstrukcemi.

Cheb: Proč dochází ke kácení stromů?
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V těchto týdnech, které jsou obdobím vegetačního klidu, probíhá pravidelné kácení dřevin. Ukončeno musí být posledním dnem měsíce března. Město Cheb pro lepší informovanost zveřejnilo seznam lokalit, kde kácení právě probíhá. Na sociálních sítích se však rozvinula řada diskusí občanů nad množstvím, vhodností či odborností kácení, a to především v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí ulic Kosmonautů a V Zahradách na Spáleništi.

Vedení města Cheb chce veřejnost ujistit, že žádné kácení dřevin neprobíhá svévolně. Naopak. Dochází k němu vždy na základě odborného posouzení zdravotního stavu konkrétního stromu. Poškození nebo špatný zdravotní stav stromu nemusí být přitom na první pohled zjevný. Veřejnost má tak občas pocit, že se zbytečně kácejí zdravé dřeviny. Přispívá k tomu možná skutečnost, že kácení je soustředěno do poměrně krátkého období vegetačního klidu. Letos navíc přibylo i poměrně rozsáhlého kácení kvůli plánovaným investicím. Jedná se především o již zmíněnou rekonstrukci ulic na sídlišti Spáleniště. Třetí důvod kácení bude pro laickou veřejnost možná docela překvapivý. I stromy v některých částech Chebu jsou totiž napadeny kůrovcem. Aby se nerozšířil a nedošlo ke kalamitě, je třeba již zasažené stromy porazit co nejrychleji. Problémy s kůrovcem se týkají například Riegerových sadů, zahrady školky v Bezručově ulici nebo okolí nádraží. V souvislosti s tím se chce město obrátit na železničního dopravce, jestli by napadení stromů kůrovcem ve zmíněných lokalitách nemohlo souviset s tím, že se přes Cheb po železnici převáží kalamitní dřevo. V souvislosti s kácením je třeba zmínit také to, že za každý poražený strom se provádí náhradní výsadba.

Kvůli dalšímu zlepšení informovanosti zpřístupní město Cheb v nejbližší době veřejnosti specializovaný web „Pasportizace stromů a stromových skupin“, kde si zájemci budou moci po zaregistrování prověřit aktuální informace o dřevinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…