Cheb: Starostové se sešli s vedením Karlovarského kraje

08.06.2017 13:12

Na pozvání hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové se společně sešli starostové Chebska.

Cheb: Starostové se sešli s vedením Karlovarského kraje
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

V obřadní síni Městského úřadu Cheb se sešli starostové měst a obcí správního obvodu Cheb. Ti přijali pozvání hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové. Ta společně se členy Rady kraje odpovídala na dotazy účastníků setkání.

Hejtmanka Jana Vildumetzová v úvodu informovala o dotačních programech vyhlášených krajem ať už stávajících nebo těch připravovaných. Ve své řeči se zmínila o současné situaci v krajském zdravotnictví a navýšení mezd či platů zdravotním sestrám.

„Situace v krajském zdravotnictví a sociálních službách je kritická. Zavírají se oddělení v  nemocnicích po celé republice. Pomoci může plánovaná změna systému vzdělávání a také zvýšení platů zdravotníků. Toto navýšení je vládou přislíbeno podle nařízení vlády č. 564 od 1. 7. o dva tisíce korun zdravotním sestrám,“ sdělila hejtmanka.

„Kraje v žádném případě nejsou proti navyšování mezd. Je ale nutné vědět, z čeho je financovat. I proto vítáme slib, že vláda bude přijímat jen taková rozhodnutí o zvýšení mezd či platů, na které budou ve státním rozpočtu peníze,“ řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR? a hejtmanka Karlovarského kraje. „Krajům se totiž často jen slibuje, že peníze na úkoly navíc dostanou, ale pak to není naplněno. Proto je třeba zamyslet se nad systémovým financováním. Jak to nedělat, ukázalo například nařízení vlády o zvýšení mezd řidičů, které považuji za poněkud nešťastné. Rovněž je přislíbeno navýšení mezd pracovníkům v kultuře.

Další významnou událostí regionu je blížící se Mezinárodní filmový festival, který v letošním ročníku nabídne mnoho novinek. „Během MFF v Karlových Varech se bude některý z festivalových filmů promítat i v dalších městech. Novinkou bude i propagační stánek kraje, kde mohou se svými materiály města a obce karlovarského regionu informovat návštěvníky např. o svých pamětihodnostech,“ řekla Jana Vildumetzová.

Náměstek hejtmanky Dalibor Blažek informoval o kotlíkové dotaci, o kterou je mezi veřejností velký zájem. Další žádosti se budou již podávat elektronicky a kraj starostům garantoval pomoc a následná školení.

Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař zmínil problematiku dopravní obslužnosti pro seniory a možnosti příspěvku kraje na autobusovou dopravu. V této souvislosti hejtmanka zmínila projekt Senior Pas zaměřený na všechny aktivní lidi, kteří přesáhli věk pětapadesáti.
V hojné diskusi pak někteří starostové měst a obcí ORP Cheb vznášeli své požadavky přímo určené jednotlivým členů Rady KK. Velmi diskutovaným tématem byly opravy a udržování komunikací II. a III. třídy, které patří do gesce náměstka pro dopravu Martina Hurajčíka.

„Jsem ráda, že se můžeme takto scházet a diskutovat nad problémy, které vaše města a obce tíží. Těch témat je celá řada, proto je vždy pro naši práci velmi důležitá zpětná vazba,“ řekla na závěr hejtmanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…