Cheb: Torzo božích muk by se mohlo dočkat obnovy

06.03.2018 6:34

Nadační Fond Historický Cheb má další námět na obnovu pozapomenuté památky. Jedná se o torzo božích muk, která se nacházejí u cesty za kolejištěm na Švédský vrch.

Cheb: Torzo božích muk by se mohlo dočkat obnovy
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Městský Nadační Fond Historický Cheb má další námět na obnovu pozapomenuté historické památky. Jedná se o torzo božích muk, která se nacházejí v sousedství cesty za kolejištěm na Švédský vrch. „Tato pěší trasa se bude v průběhu letošního roku kvůli uzavřené lávce rekonstruovat. Na úpravy vlastní cesty a zeleně v jejím okolí by tak mohla navázat i obnova této sakrální památky. Na její existenci nás upozornil historik Petr Beran, kterému bych chtěl za tento podnět i jeho dlouholetou badatelskou činnost poděkovat. Do současnosti se dochoval pouze kamenný podstavec. Pan Beran nám však zaslat fotografii dobového akvarelu od Karla Šrámka, takže máme poměrně jasnou představu, jak boží muka vypadala,“ uvedl chebský místostarosta a člen správní rady nadačního fondu Michal Pospíšil.    

„Při úpravě pěšiny, vedoucí na Švédský vrch kolem železnice, nezapomeňte prosím připomenout, že proti ulici Ke Kaštanům se nachází zbytek podstavce božích muk z roku 1730, postavených ke cti Navštívení Panny Marie. Ta byla uctívána v německém Marienweiher, kam Chebané chodili na poutě,“ napsal představitelům nadačního fondu Petr Beran

Nadační fond Historický Cheb si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek v Chebu a na Chebsku. K jeho založení vedl roku 2005 počin pana Antona Harta (†2004), chebského rodáka a později čestného občana Chebu (zasloužil se o záchranu poutního místa Maria Loreto a obnovu a posilování česko-německých vztahů), který městu daroval 10 tisíc eur. Město každoročně fondu přispívá částkou 500 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…