Cheb: Uzavřenou ocelovou lávku nahradí betonová. Stát by měla padesát pět milionů

08.06.2017 17:45

Bude se jednat o lávku sestavenou z prefabrikovaných betonových dílů a bočními stěnami zhruba stejně vysokými jako u stávající lávky.

Cheb: Uzavřenou ocelovou lávku nahradí betonová. Stát by měla padesát pět milionů
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Nová lávka pro pěší na Švédský vrch by podle předběžných odhadů měla přijít asi na 55 milionů korun bez DPH. Bude se přitom jednat o lávku sestavenou z prefabrikovaných betonových dílů a bočními stěnami zhruba stejně vysokými jako u stávající lávky (na snímcích pod článkem jde o variantu A2).

„Projektant nám nyní předložil čtyři variantní řešení. Jednotlivé varianty se lišily jak použitým materiálem, dvě navržené lávky byly z betonu a dvě z oceli, tak konstrukcí. U každé z variant byla navíc dvě možná řešení bezbariérového přístupu na straně u Švédského vrchu, a to prodloužením lávky, nebo vybudováním rampy. Pracovní skupina, která se přípravou nové lávky zabývá, vybrala variantu s nižšími náklady jak na samotnou výstavbu, tak i na pozdější údržbu, přitom plně funkční. Náklady na vybudování se u jednotlivých variant pohybovaly v rozmezí od 55 do 67 milionů korun bez DPH,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Stávající lávka přes kolejiště na Švédský vrch musela být kvůli havarijnímu stavu uzavřena v srpnu loňského roku. Její demolici a vybudování lávky nové plánuje město na první pololetí příštího roku.

„Přípravu cíleně směřujeme k tomuto termínu, kdy bude probíhat rekonstrukce kolejiště, nad kterým lávka vede. Díky tomu bychom měli ušetřit alespoň část financí, které bychom jinak museli platit Českým drahám za výluky,“ vysvětlil starosta.
Jak již bylo naznačeno, nová lávka by měla mít na rozdíl od té stávající na obou koncích bezbariérový přístup. „Na straně u Švédského vrchu, kde byl přístup na lávku po strmých schodech dosti komplikovaný, dojde k jejímu prodloužení o zhruba sto metrů. Díky tomu budou moci novou lávku bezproblémově využívat i lidé se zdravotním handicapem, starší občané nebo rodiče s kočárky,“ uzavřel starosta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…