Cheb: Ze zrna chléb

13.12.2023 10:32 | Tisková zpráva

Projekt waldorfské školy učí žáky základům zemědělství. Kolik úsilí stojí za tím, než je upečen chléb.

Cheb: Ze zrna chléb
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V každé waldorfské škole je součástí vzdělávacího plánu 3. a 4. ročníku epocha Ze zrna chléb. Žáci se seznamují s tím, jak velká práce, píle a vůle stojí za tím, než se k nám domů dostane na stůl chléb. Poznávají základní druhy obilí. Jednotlivé klasy žáci zkoumají, počítají, kolik zrnek je v jednom klasu, ochutnávají, vaří, pečou. Seznamují se s nářadím a stroji, které jsou potřeba k obdělání pole. Vše je krásně doplněno písněmi s touto tematikou.

Letošní třetí třída měla veliké štěstí. Políčko, na kterém žáci pracovali, jim poskytlo Muzeum Cheb na statku v Milíkově. Velice jim za tuto možnost děkujeme. Prostředí je tam přímo kouzelné. Teď budeme s dětmi čekat a doufat, že zrníčku se bude dařit dobře a že v létě sklidíme dost zrn na mouku. Ale to nás bude čekat až ve čtvrté třídě.

Minulé třídy spolupracovaly také s Chlebáky, kterým také velice děkujeme. Především panu Liborovi Matouškovi. Chleba z jejich pece je výtečný a pro děti je to nezapomenutelný zážitek. V dnešní zrychlené přetechnizované době je obzvlášť důležité ukázat dětem, že na dobré věci si musíme počkat a že bez práce nejsou koláče, nebo v našem případě chléb.

Ještě jednou děkujeme Muzeu Cheb a Chlebákům, že nám s tímto projektem pomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…