Cheb by měl od státu získat letištní dráhu

04.08.2015 16:28

Město má betonovou dráhu získat bezúplatným převodem. Aby se mohla používat, bude ji třeba zrekonstruovat.

Cheb by měl od státu získat letištní dráhu
Foto: Cheb-ing.Tomáš Ivanič
Popisek: Cheb-letiště

Město Cheb by v krátké době mělo získat do svého vlastnictví poslední chybějící část letiště v Horních Dvorech. Tou je betonová přistávací dráha, která patří státu. O její nabytí se přitom město snaží již několik let. „V minulém týdnu jsem měl jednání na ministerstvu dopravy. Ministr Dan Ťok mi potvrdil, že bezúplatný převod přistávací dráhy na město je připraven a čeká se již pouze na podpis ministra financí,“ uvedl chebský místostarosta Pavel Hojda.

Aby se dráha mohla používat, bude ji město muset zrekonstruovat. Podle již zpracované projektové dokumentace by to mělo stát přibližně 10 milionů korun. „Dráha byla poškozena při bombardování na sklonku války. Po válce byly sice krátery po bombách opraveny, ale asi ne úplně kvalitně. Právě v místech oprav se letištní plocha propadá. Její stav je takový, že Úřad pro civilní letectví zakázal její používání, takže letadla musí přistávat na sousední travnaté ploše. Opravit bychom ji chtěli v příštím roce,“ vysvětlil starosta Chebu Petr Navrátil.

Chebské letiště má statut veřejného vnitrostátního. Jeho provozovatelem je Aeroklub Karlovy Vary a správcem chebský Ultralight club. V současné době ho využívají například sportovní a turistická letadla či ultralighty. „Díky plánované opravě přistávací dráhy bychom letiště mohli zprovoznit i pro menší dopravní letadla pro 15 až 20 cestujících, tedy letadla typu L-410,“ dodal Pavel Hojda. „Není naší ambicí, aby zde mohla přistávat velká letadla. To by znamenalo udělat extrémně vysoké investice. Určitě tedy nechceme konkurovat letišti v Karlových Varech,“ uzavřel starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…