Chebský hrad a další památkové objekty budou i letos intenzivně žít

30.01.2019 13:01

Hudba, výstavy, komentované prohlídky nebo akce pro děti jsou nabídkou letošní kulturní sezóny.

Chebský hrad a další památkové objekty budou i letos intenzivně žít
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

I v letošním roce budou pokračovat loni započaté rozsáhlé stavebně - rekonstrukční práce v objektu Chebského hradu. Jedná se především o výměnu dožilého cihelného pláště na vnějším líci JV kasemat, JV a JZ bastionu. Další novinkou bude přemístění vzácných národopisných kachlových kamen Williho Russe, jež jsou umístěny v JZ kasematech. Kamna po letech soudních sporů získalo Muzeum Cheb, které se rozhodlo přesunout je do své expoziční budovy na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. V uvolněném prostoru tak vznikne místo pro novou expozici, se kterou je však vzhledem ke složitosti demontáže kamen počítáno až na přelomu let 2019/2020.

Dalším nově vzniklým výstavním prostorem se bude moci pochlubit bývalé sídlo Galerie G4  v Kamenné ulici, kde se pomalu rýsuje expozice Muzea chebského letiště 1918- 1938.

Ve františkánském kostele Zvěstování Panny Marie a v kostele sv. Kláry se mohou návštěvníci těšit na několik celosezónních výstav (Historie Židů v Čechách a na Moravě, Židovské zvyky a tradice, Obrana národa - nejznámější domácí odbojová organizace působící na území Protektorátu Čechy a Morava v průběhu druhé světové války). V kostele sv. Kláry v rámci květnové Noci kostelů (pátek 24. 5.) své mimořádné umění představí kytarový virtuos profesor Štěpán Rak.

Podle slov kastelána Chebského hradu Tomáše Dostála se v letošním roce mají na co těšit především rodiny s dětmi. Právě pro ně jsou připraveny strašidelné noční prohlídky, které se vracejí po dvouleté pauze.

A milovníky střelných zbraní jistě zaujme masivní replika těžkého pozdně středověkého děla, tzv. bombardy, včetně palebného postavení, která doplní dosavadní unikátní sbírku hradní starověké i středověké artilerie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…