Chomutov: Městské zakázky pomohou dlouhodobě nezaměstnaným

04.09.2015 10:06

Město změnilo pravidla pro výběrová řízení. Zakázky zadávané městem a jeho organizacemi budou transparentnější a pod větší kontrolou. Dodavatelé v případě větších stavebních zakázek musí zaměstnat dlouhodobě nezaměstnané.

Chomutov:  Městské zakázky pomohou dlouhodobě nezaměstnaným
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Rada města schválila novou směrnici pro zadávání veřejných zakázek, kterou se řídí město a jeho organizace. Nový dokument obsahuje tři významné změny.
Nově předpis platí nejen pro město a jeho příspěvkové organizace, ale musí se jím řídit například městská policie a na základě rozhodnutí statutárních orgánů i obchodní společnosti založené městem, v jejichž případě je město jediným společníkem.

Patří tam například Chomutovská bytová, která rovněž zadává větší zakázky. Další novinkou je, že u zakázek malého rozsahu na služby a dodávky od 300 tisíc, které nedosáhnou 2 milionů korun (u stavebních prací je toto rozmezí od 750 tisíc do 6 milionů korun) bude rozhodovat o výběru nejvhodnější nabídky rada města. Dosud stačilo rozhodnutí vedoucí odboru a primátora.

Třetí změnou je zapracování prvku společensky odpovědného zadávání. Firma, která výběrové řízení vyhraje, musí následně na zakázce zaměstnat alespoň deset procent dlouhodobě nezaměstnaných osob z celkového počtu zaměstnanců, kteří se budou podílet na zakázce. Platí to pro zakázky na stavební práce s dobou plnění delší než šest měsíců, může se jednat o nejrůznější pozice – pomocný dělník, administrativa a další. „V mnoha zemích EU je to běžná praxe. Smyslem je aktivizace dlouhodobě nezaměstnaných, kteří získají práci sice dočasně, ale je to příležitost praxe a nikdo nevylučuje, že v případě dobrých zkušeností si je firma nechá na delší úvazek,“ komentuje to primátor Daniel Černý.

Aktualizace směrnice je dalším krokem k větší transparentnosti městských veřejných zakázek. V plném běhu je také příprava pravidel pro zakázky malého rozsahu, které nedosáhnou 2 milionů u dodávek a služeb a 6 milionů u stavebních prací. Jejich zadávání na rozdíl od větších zakázek není podrobně regulováno zákonem a je tedy hlavně na městě, jaká kritéria si nastaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…