Chrudim: Desatero problémů - nemocnice, jezdecké schody, rozlučková síň a další

09.03.2020 9:37

Město Chrudim v rámci projektu Zdravé město a místní Agenda 21 připravilo na středu 19. února pro občany veřejné projednání Desatera problémů města. Společné setkání proběhlo i v letošním roce formou „10P – Desatero problémů“ a bylo již šestnácté v pořadí.

Chrudim: Desatero problémů - nemocnice, jezdecké schody, rozlučková síň a další
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Tato forma setkání umožnila sestavit žebříček nejpalčivějších problémů našeho města. Občané přišli diskutovat o problémech a možnostech jejich řešení se zástupci vedení města, zastupiteli, zaměstnanci městského úřadu, ale i dalšími odborníky např. z řad neziskových organizací apod. Na setkání, kde bylo vytipováno Desatero problémů Chrudimi pro rok 2020, se sešlo cca 120 účastníků.

Setkání zahájil starosta města František Pilný, který v úvodu přiblížil přítomným stav řešení problémů v roce 2019. Následovala práce v týmech, kde jednotlivé skupiny, zaměřené na všechny oblasti rozvoje města určily své dva největší problémy.

„Mezi vybranými problémy se objevily záležitosti, jež se týkají dalších institucí, a tak nemáme možnost vyřešit je napřímo. Je to ovšem zcela jasný mandát, kterým občané na vedení města tento problém delegovali, a na nás je vstoupit do jednání,“ říká starosta města František Pilný.

V průběhu společných diskuzí byly také zaznamenány připomínky obyvatel, které přejdou dle možností do řešení příslušným odborům úřadu. „Některé z nich budou přesunuty i do projektového zásobníku ke Strategickému plánu pro udržitelný rozvoj města Chrudim,“ dodává Šárka Trunečková, koordinátorka Zdravého města a MA21.

Po společném veřejném konsenzu bylo na závěr setkání určeno Desatero problémů Chrudimi pro rok 2020:

1.   Vyvolat setkání o zachování chrudimské nemocnice v současném rozsahu
2.  Zrušit schody v Široké ulici
3.–5.  Řešit čistotu řeky Chrudimky na celém území města – odpady a nepořádek v korytě
3.–5.  Zrekonstruovat rozlučkovou síň
3.–5.  Zmodernizovat zahradu MŠ Malíka včetně nových herních a sportovních prvků
6.  Zrekonstruovat stávající sportovní halu
7.   Zrealizovat festival romské kultury
8.  Podporovat výsadbu květnatých pásů vhodných pro hmyz, zejména včely
9.   Instalovat solární panely na budovy v majetku města
10.   Vybudovat cyklostezku na Podhůru
11.   Provádět cílenou prevenci na vzniklý sociálně patologický jev
12.  Vytvořit společný kalendář kulturních i sportovních akcí

Problémy, které vzešly z tohoto setkání, budou ještě ověřeny veřejnou anketou. Ta bude probíhat především formou elektronického hlasování prostřednictvím systému Mobilní Rozhlas, který město právě nasazuje a který se naplno rozeběhne od začátku března. Kdo nemá přístup na internet, využije tištěný anketní lístek, který bude k dispozici v informačním centru na Resselově náměstí, na klientském servisu městského úřadu v Pardubické ulici, v Městské knihovně či CSSP Chrudim.

Pro všechny přítomné byl připraven doprovodný program: měření tlaku krve, cholesterolu a glykémie Střední školou zdravotnickou a sociální Chrudim, dětský koutek s tvořivou dílnou pro děti s Mama klubem a prezentace Místní akční skupiny Chrudimsko, z. s. a Místního akčního plánu II v ORP Chrudim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…