Chrudim: Mateřské školy se připravují na čím dál mladší děti

07.12.2017 7:35

Z Koncepce školství města Chrudim na období 2018–2028, kterou se budou zabývat na svém prosincovém jednání zastupitelé, vyplývá mimo jiné i to, že město musí začít připravovat své mateřské školy na přijímání stále mladších dětí.

Chrudim: Mateřské školy se připravují na čím dál mladší děti
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Poslední větší novela školského zákona totiž postupně snižuje věkovou hranici dětí pro nárokové přijetí do spádové mateřské školy. Zatímco v září letošního roku byla povinnost přednostně přijímat děti čtyřleté, od září 2018 to bude platit i pro děti tříleté a od září 2020 dokonce pro děti, které dosáhnou druhého roku věku.

„V současné době se nám daří do mateřských škol přijímat děti, které dovršily věk tří let. Na to, abychom mohli přijímat i dvouleté, nám zatím stávající prostory nestačí,“ říká místostarosta města Jan Čechlovský.

Legislativním předpisům pro dvouleté děti v současné době vyhovuje pouze jedna třída v MŠ U Stadionu, a tak bude město potřebovat i prostory v objektech mateřské školy v ulici Strojařů, které jsou nyní využívány mateřským centrem Mama klub a ekocentrem Paleta. Oba zmíněné subjekty o potřebách města vědí: s ekocentrem Paleta je již nájemní smlouva vypovězena a Mama klubu byly nabídnuty jiné prostory na Školním náměstí, které je město pro jejich využívání připraveno upravit.

„Žádný větší manévrovací prostor nám bohužel zákon a prostory, které máme k dispozici ve svých školských zařízení, nedávají,“ komentuje místostarosta Jan Čechlovský.

Dosud musely ředitelky mateřských škol přijímat všechny předškoláky bez ohledu na místo trvalého pobytu, a tak se počet mimochrudimských dětí pohyboval okolo padesáti. I to nová legislativa mění.

„Nově budou mít přednost již mladší děti s trvalým pobytem ve spádovém obvodu před dětmi staršími, ale přespolními. Nepřímo i tímto způsobem dojde k nárůstu volných míst pro děti z našeho města,“ dodává místostarosta Jan Čechlovský.

Chrudim v současné době zřizuje šest mateřských škol, které mají celkem 35 tříd v deseti budovách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…