Chrudim: Vandalství ohrožuje upravený náhon v parku Střelnice

11.05.2019 18:04

Sotva byla v těchto dnech dokončena revitalizace vodního toku a jeho okolí v parku Střelnice, už se nepochopitelně musí potýkat s vandalismem.

Chrudim: Vandalství ohrožuje upravený náhon v parku Střelnice
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Městská policie Chrudim eviduje již několik upozornění na ničení právě dokončených terénních úprav bezprostředního okolí náhonu, i v náhonu samotném. Podle městské policie se lidé baví tím, že balvany kolem břehů odvalují či hází do tůní, přemisťují šlapáky, jež slouží k překonání toku, a různě narušují břehy.

„Strážníci městské policie již v parku zvýšili dohled, dalším opatřením jsou fotopasti, které pachatele nachytají přímo při činu,“ říká starosta města František Pilný. „Osobně věřím, že si i tito lidé uvědomí přínos revitalizovaného náhonu pro celé město a podobného jednání zanechají. Navíc celá akce byla velmi nákladná a takové ničení je zbytečným mrháním společných peněz,“ dodává.

Celá lokalita kolem ramene náhonu je využívána jako městský park a slouží pro rekreační a volnočasové aktivity veřejnosti. Všechny úpravy náhonu proto vychází z moderního pojetí funkčního propojení vodních prvků a zeleně v městech při zachování podmínek daných v plánu péče o přírodní památku. Území je totiž zároveň přírodní památkou Ptačí ostrovy.

Nevybíravými zásahy vandalů se narušuje přesně navržená kompozice, která má plnit přesně daný účel a již stanovili odborníci na revitalizace vodních toků. Narušena mohou být vznikající stanoviště pro cílové druhy rostlin a živočichů, kterými se má posílit přirozená funkce krajiny a obnova biologické rozmanitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…