Chrudim opravila pomník obětem I. světové války ve Vlčnově

26.09.2018 13:47

Sté výročí ukončení první světové války zastihne vlčnovský pomník, věnovaný památce obětí války, v nejlepší kondici. Město Chrudim jej renovovalo a spolu s ním také přilehlé okolí.

Chrudim opravila pomník obětem I. světové války ve Vlčnově
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Kromě pomníku samotného jsme opravili lavičky v přilehlém parku a vysadili novou lípu, která v prostoru pietního místa nahradila tu původní, odumřelou,“ říká starosta města Petr Řezníček. „Parčík je v letošním suchu výjimečně zelenou oázou, která přímo vybízí k posezení,“ dodává starosta.

Kromě mechů a lišejníků, které hyzdily jeho vzhled a narušovaly povrch, se pomník nejvíce potýkal se zatékáním vody do základů schodišťového podstavce. Zatékání vyřešila izolace a kamenný podstavec byl vhodně přeskládán. Neblahý vliv počasí, kterým trpěly především sochařské prvky pomníku, sníží hydrofobní nástřik. Na vyčištěném povrchu by se mechy a lišejníky již neměly tak snadno usazovat. Restaurátor na stéle pomníku očistil a obnovil zašlé nápisy, umělecký kovář srovnal, doplnil, napnul a rovněž očistil kované řetězové oplocení.

Pomník obětí I. světové války ve Vlčnově, situovaný uprostřed obce poblíž menší vodní nádrže, nese jména padlých s uvedením věku, kdy je předčasná smrt zastihla, a také vzkaz Rovy vaše nechť nedají zapomenout minulosti a vždy připomenou národu povinnost k budoucnosti.

Restaurátorské práce spolu s úpravami bezprostředního okolí pomníku vyšly na 194 350 Kč včetně 15 % DPH, částkou 97 175 Kč se na nákladech díky dotačnímu programu Obnova pietních míst věnovaných událostem a obětem I. světové války podílel Pardubický kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…