Chrudim se postará o hrob akademického malíře Josefa Papáčka

04.03.2018 14:49

Radní města na svém posledním jednání schválili „adopci“ hrobového zařízení chrudimského občana Josefa Papáčka, který byl ve své době významnou součástí společenského a kulturního života města Chrudimi.

Chrudim se postará o hrob akademického malíře Josefa Papáčka
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Akademický malíř Josef Papáček (1821–1882) byl malířem podobizen a kostelních obrazů, restaurátorem a středoškolským pedagogem. Malířství se vyučil u chrudimského mistra Vojtěcha Šlechty, v letech 1843–1848 studoval na malířské akademii v Praze. Od roku 1856 učil kreslení a modelování na chrudimské průmyslové škole a na reálném gymnáziu. Z jeho tvorby se dochovalo značné množství portrétů, byl také autorem salvátorských obrazů. V Chrudimi spolupracoval se stavitelem Františkem Schmoranzem st. např. při výzdobě kapucínského konventu.

„Se žádostí o péči o hrob na hřbitově U Václava se na město obrátil prapravnuk Josefa Papáčka. Rada města této žádosti svým rozhodnutím vyhověla a rozšíří tím soubor hrobů významných chrudimských osobností, o které město trvale pečuje,“ říká starosta města Chrudim Petr Řezníček.

Po převzetí hrobu do vlastnictví města bude v jeho blízkosti umístěna informační tabulka, která bude obsahovat základní faktografické údaje vztahující se k této významné osobnosti města.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…