Chrudimská průmyslovka získala certifikát kvality za evropský projekt

05.12.2017 19:34

Tolerance, chápaní a poznávání odlišných kultur i náboženství, boj proti násilí, ale i zlepšování jazykových dovedností. To byly cíle evropského projektu No Enemies Violence – Equal Rights (NEVER), do kterého se zapojila Střední průmyslová škola Chrudim a za který nyní získala významné ocenění - národní certifikát Quality Label 2017, tedy značku toho, že škola odpovídá vysokým evropským měřítkům.

Chrudimská průmyslovka získala certifikát kvality za evropský projekt
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Tříletého projektu NEVER, který probíhal v rámci programu Erasmus+ od roku 2014, se Střední průmyslová škola Chrudim účastnila společně s dalšími pěti školami. Těmi byly polské gymnázium v obci Dobrzejewice, turecká škola Lokman Hekim Anadolu Lisesi nacházející se v historickém městě Adana, italská škola Istituto di Istruzione superiore Francesco Degni ve městě Torre del Greco, portugalská škola Escola Profissional Amar Terra Verde se sídlem ve městě Vila Verde. Koordinátorem a předkladatelem projektu byla partnerská škola ze slovenského Martina.

Žáci se během tří let účastnili výměnných pobytů na zahraničních školách, kde poznávali místní kulturu a setkávali se s vrstevníky i zástupci škol a místních komunit. „Do zahraničí vyjížděli čtyři studenti. Vždy se jednalo o pět dní pobytu, které byly plné různorodých aktivit,“ řekla realizátorka projektu na SPŠ Chrudim Jana Vozarová s tím, že každá škola připravovala program na určité téma. „Italská škola se zaměřovala na problematiku imigrantů, portugalská na začleňování potomků jiných kultur a slovenská na romskou problematiku. Naše a polská škola se zabývaly tématem boje proti násilí,“ uvedla Jana Vozarová.

Lidové tance i české speciality

Střední průmyslová škola Chrudim přivítala zástupce pěti škol v říjnu minulého roku. „Přijela skupina zhruba 40 účastníků. Jedním z úkolů bylo například seznámit partnerské školy s principy křesťanství, proto jsme zorganizovali besedu s knězem, který je zároveň naším absolventem. Součástí programu byla i návštěva azylového domu či šicí dílny, kde se lidé na pokraji společnosti začleňují do pracovního procesu,“ uvedla Jana Vozarová a dodala, že během pobytu návštěvníkům také představili Chrudim a navštívili s nimi Ležáky, muzeum barokních soch na Kuksu nebo Židovské muzeum v Praze. „Na konci pobytu se uskutečnil Den přátelství, který zahrnoval tři workshopy – jazykový, taneční a kulinářský, ve kterých jsme měli představit českou kulturu,“ vysvětlila koordinátorka projektu. Studenti ze zahraničních škol si tak zatančili některé české lidové tance, naučili se několik českých výrazů z oblasti přátelství a uvařili si kynuté ovocné knedlíky.

Každý den během všech pobytů museli účastníci dokumentovat a v rámci takzvaného eTwinningového projektu, který je na program Erasmus+ navázaný, publikovat výstupy z vykonávaných aktivit.

„Účast v projektu určitě splnila svůj účel. Naši žáci se podívali do jiných zemí, seznámili se s odlišnými kulturami, nové poznatky předali svým spolužákům a navázali nová přátelství. To, že jsme díky projektu získali evropský certifikát kvality, je pouze pomyslnou třešničkou na dortu,“ uvedl ředitel Střední průmyslové školy Chrudim František Mihulka.

„Těší mě, že se škola technického zaměření pustila do aktivity tohoto druhu. Vedení školy i studentům patří velká gratulace k získání certifikátu a poděkování, že úspěšně dokončili tento velmi časově náročný projekt,“ uzavřel radní pro školství Bohumil Bernášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.