Crha (ODS): Vlakovou dopravu zajistí nově v části kraje ARRIVA

26.03.2023 14:01

V prosinci 2024 končí smlouva Jihomoravského kraje s Českými drahami na provoz vlaků na jižní Moravě.

Crha (ODS): Vlakovou dopravu zajistí nově v části kraje ARRIVA
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

Konkrétně provozní soubor JIH už má vybraného nového dopravce – společnost ARRIVA vlaky s.r.o., která začne přepravovat cestující od prosincové změny jízdních řádů 2024. 

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

V jižní části regionu, kam spadají například linky S8 Břeclav – Znojmo, S52 Zaječí – Kobylí (Hodonín), S91 Hodonín – Veselí n. Mor. – Vrbovce, tak kraj od nově vysoutěženého dopravce očekává lepší standard pro cestující.

„Naším požadavkem byla například kapacita na vlak nejméně pro 105 sedících cestujících, plocha ve vozidlech musí být alespoň ze 40 % nízkopodlažní, dále jsme ve vlacích požadovali klimatizaci, wifi a možnost přepravy jízdních kol,“ řekl radní pro dopravu Jiří Crha.

Jihomoravský kraj oslovil s poptávkou na zajištění železničního provozu dopravce GW Train, České dráhy, RegioJet, Leo Express a ARRIVA.

„Nabídku pak podali dopravci České dráhy, Leo Express a ARRIVA,“ uvedl radní Crha. „Smlouvu s vítěznou společností ARRIVA lze uzavřít nejdříve po uplynutí dvou měsíců od uveřejnění oznámení na úřední desce Jihomoravského kraje. Jakmile ji uzavřeme, bude uveřejněna v registru smluv včetně cenových údajů,“ doplnil Crha.

Provozní soubor STŘED (například z Brna směrem na Moravský Krumlov a směrem Kyjov, Veselí nad Moravou a Staré Město u Uherského Hradiště) a provozní soubor LINKA S4 (v úseku Brno – Zastávka u Brna) čekají na výsledek probíhajících jednání o přímém zadání.

Ještě letos kraj plánuje vypsat nabídkové řízení na provoz 37 elektrických jednotek Moravia, rovněž s termínem zahájení od prosince 2024. Výrobce ŠKODA TRANSPORTATION by měl všechny nové vlakové soupravy dodat nejpozději do konce letošního května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…