Dačice: Radnice chce stavět kruhový objezd na základě špatného zadání a projektu

11.12.2019 12:26

Dačická radnice připravuje stavbu kruhového objezdu v historickém centru města přesto, že posudky ČVUT a VŠVU nedoporučují zvolené řešení a považují je za nevhodné.

Dačice: Radnice chce stavět kruhový objezd na základě špatného zadání a projektu
Foto: wikimedia.org/Daniel Baránek
Popisek: Dačice

Radnice si objednala architektonický návrh řešení části Palackého náměstí v Dačicích s pevně zadaným požadavkem na kruhový objezd. Návrh má řešit problematiku křížení tří frekventovaných krajských silnic. Podle posudků je ale nedostatečné zadání i navržené varianty řešení. Odborníci poukazují i na riziko promarnění značného množství finančních prostředků.

„Domnívám se, že pokud by se za této podmínky realizoval jakýkoliv z předložených návrhů, došlo by k poškození architektonických a urbanistických hodnot místa. Z tohoto pohledu by bylo žádoucí celou situaci přehodnotit a znovu odpovědně prověřit. V opačném případě hrozí nebezpečí promarnění značných finančních prostředků,“ uvádí v posudku prof. Petr Hájek, vedoucí Katedry architektonické tvorby VŠVU.

„Zásadním nedostatkem všech tří návrhů je skutečnost, že se nezabývají koncepcí celého náměstí, což je ale v první řadě věcí zadavatele,“ konstatuje prof. Václav Girsa z ČVUT ve stanovisku k dodaným návrhům.

„Zejména se jedná o nešťastné dopravní řešení křižovatky kruhovým objezdem, které podle mého názoru vede k poškození historických a prostorových kvalit náměstí,“ uvádí prof. Hájek.

„Dalším nedostatkem předložených návrhů je nepřijatelný princip řešení dopravy v historickém centru města a památkové zóně formou okružní křižovatky. Což opět vychází z nevhodného zadání ze strany města,“ potvrzuje prof. Girsa a dodává. „Tato fakta jsou natolik limitující faktory, že žádný z návrhů nemůže vytvořit reálné předpoklady vzniku skutečně kvalitní urbanisticko-architektonické koncepce.“

Napevno zadané řešení v podobě kruhového objezdu je podle prof. Girsy v historickém centru města nepřijatelný. Praktická nepoužitelnost návrhů zpracovaných městem je dána i tím, že Dačice na řešení náměstí nevypsaly regulérní architektonickou soutěž dle pravidel České komory architektů. Radnice se už dnes chystá bez vědomí občanů utrácet další peníze z městského rozpočtu na projekt, který řeší problematiku krajské dopravy na úkor obyvatel Dačic. Na základě špatného zadání a bez nezbytných průzkumů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…