Další z konkrétních opatření v rámci Smart city Písek ušetří až 30 milionů litrů vody

03.11.2016 19:46

Na svém mimořádném jednání radní města vybrali dodavatele systému, který bude počítat rychlost proudění a tlakového poměru v potrubí a s tím související optimalizaci ztrát vody v síti.

Další z konkrétních opatření v rámci Smart city Písek ušetří až 30 milionů litrů vody
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Výběrové řízení vyhrála pražská firma DHI a.s. za celkovou cenu 2 486 000,- Kč bez DPH, což je asi o 1 milion méně, než byl původní předpoklad,“ upřesňuje místostarosta Josef Knot (TOP09).

Tento systém slouží jako nástroj pro majitele, správce nebo provozovatele vodohospodářské infrastruktury, kterým pomáhá modelovat situace, které mohou nastat ve vodovodním řadu. Zároveň je tento systém dalším konkrétním opatřením v rámci konceptu Chytrého města.

„Jedná se například o porušená potrubí, přerušení dodávek vody, zahlcení čerpadel, zakalení vody, výpočet stáří vody nebo výpočet změny koncentrace chemických látek. Matematický model je možné využít také při projektování nových vodovodů, rozšiřování stávajících trubních rozvodů, napojování nových odběratelů, provozování a řízení stávajících vodovodních systémů, rekonstrukcích, analýz ztrát vody, testování různých provozních scénářů a odstávky úpravny vody. Jedná se vlastně o matematický popis řešeného systému úpravny vody, vodovodní sítě, její části nebo jednotlivých komponentů,“ vysvětluje místostarosta.

„Ve městě Písek se uvažuje v rámci koncepce Smart city tento systém zaimplementovat do nově vznikajícího projektu Nová úpravna vody Písek, který by se měl začít realizovat od jara 2017. Pořízením modelu předpokládáme snížení ztrát v potrubí o 2-3 %, což je úspora ztracené vody v potrubí o 30 milionů litrů vody ročně,“ dodává Roman Honzík, jednatel Vodárenské správy Písek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…