Dalších minimálně sedm let provozu sportovního areálu v Liberci je zajištěno

23.07.2014 11:14

Na plný výkon již opět pracují po generální opravě obě kogenerační jednotky umístěné v technickém zázemí liberecké Tipsport areny. Po více než sedmi letech nepřetržitého provozu dosáhlo hranice své životnosti zařízení vyrábějící energie pro objekt arény a přilehlá sportoviště ve Sport Parku Liberec.

Dalších minimálně sedm let provozu sportovního areálu v Liberci je zajištěno
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Zařízení muselo projít po dožití kompletní renovací u rakouského výrobce. Ta vyšla u obou jednotek celkem na zhruba 11,25 milionu Kč bez DPH a zajistila ji městská společnost Sportovní areál Liberec s.r.o. (SAL), která je vlastníkem sportovního areálu v Jeronýmově ulici v Liberci. Na energiích tak bude sportovní areál šetřit díky novým kogeneračním jednotkám i v příštích letech. Do další výměny zbývá 60 000 motohodin.

„Kogenerační jednotky po generální opravě byly ve zkušebním provozu od minulého týdne, nyní již jedou na plný výkon. Oficiálně byly předány do provozu v úterý 22. července. Osobně jsme se s druhým jednatelem byli přesvědčit o funkčnosti jednotek, těší mne, že nebyly s dodávkou žádné problémy a dodavatel splnil vše, k čemu se ve veřejné zakázce zavázal. To nám umožňuje zahájit neprodleně zimní sezonu, která poněkud paradoxně začíná uprostřed horkého léta. Hokejisté musejí trénovat, aby v další sezoně podali kvalitní výkony,“ uvedl jednatel společnosti SAL, náměstek primátorky Jiří Rutkovský.

Obnova dvou kogeneračních jednotek proběhla na etapy. Nejprve byla na kamionu do rakouského servisu odvezena první jednotka, po jejím navrácení přišla na řadu druhá jednotka. V období necelých čtyř měsíců nebylo možné využívat výhod výroby energií v „energetickém srdci arény“ a šetřit tím náklady. Výpadek výroby bylo nutné pokrýt nákupem elektřiny a tepla z běžné distribuční sítě.

Z tohoto důvodu byla oprava naplánována na konec dubna, kdy končí hokejová sezóna a všechny tři ledové plochy jsou odmrazeny a odstaveny. V době odstávky je spotřeba energií a tedy i nároky na krytí výpadku výroby energií nejnižší.

V objektu Tipsport areny jsou umístěny dvě kogenerační jednotky s plynovým motorem od rakouského výrobce GE Jenbacher. Důvodem pro používání kogeneračních jednotek je výrazná úspora nákladů na nákup elektřiny a vytápění. Starají se tak o efektivnější provoz celého areálu.

Kogenerační jednotky, tedy zařízení se spalovacím motorem, která vyrábějí elektřinu, a zbytkové teplo z motoru se využívá pro vytápění sportovních objektů, patří mezi decentrální zdroje energie. To znamená, že výroba elektřiny a tepla probíhá v blízkosti jejich spotřeby. Mezi výhody tak patří i to, že tím odpadají ztráty způsobené přenosem a distribucí elektřiny.

Cena za předmět veřejné zakázky:

  • Původní předpokládaná celková hodnota zakázky: 12 396 000,- Kč bez DPH
  • Celková konečná hodnota zakázky    11.446.695,- Kč bez DPH
  • Konečná fakturovaná částka:    11.250.716,- Kč bez DPH

Další informace:

  • Info o společnosti Sportovní areál Liberec s.r.o.   www.liberec.cz/SAL
  • Informace o zakázce: http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/cs/Form/Display/449417

Předmět veřejné zakázky:

  • Předmětem veřejné zakázky byla generální oprava 2 ks stávajících kogeneračních jednotek pro Tipsport arenu Liberec nacházející se ve Sport Parku Liberec. Generální oprava spočívala v demontáži stávajících kogeneračních jednotek, jejich odvozu, opravě a opětovné instalaci v místě dodání, dále v kontrole funkčnosti ostatních částí celého systému pro výrobu tepla a elektrické energie (energobloku) Tipsport areny, jejich případné opravě nebo výměně nefunkčních prvků a následném zprovoznění celého systému. Po provedené generální opravě zůstaly zachovány následující výkonové a technické parametry u každé kogenerační jednotky:
  • elektrický výkon 299 kW nebo vyšší, při cos fí 1,0. V případě vyššího elektrického výkonu bude dodavatel povinen si projednat zvýšení výkonu s provozovatelem distribuční soustavy.
  • využitelný tepelný výkon je maximálně 396 kW s tolerancí +5 %  a  – 10 % při teplotním spádu 90/70 °C.
  • elektrická účinnost kogeneračních jednotek musí být minimálně 38 %
  • celková provozní účinnost kogeneračních jednotek musí být minimálně 88%
  • minimální proběh 60 000 motohodin (Mh) do další výměny (generální opravy)
  • Kogenerační jednotky mají schopnost ostrovního provozu ve výkonových skupinách podle současného stavu (8 zátěžových skupin pro ostrovní provoz a 8 zátěžových skupin pro základní provoz).

Jednatelé společnosti:  Ing. Jiří Rutkovský (SML), Ing. Zbyněk Karban (MML)

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…