Děčín: Advent nabídne více výzdoby, Ježíškovu poštu či dřevosochání

02.12.2020 18:35

Letošní advent je jiný, než bychom si všichni přáli. Přesto se mnoho lidí snažilo připravit co nejvíce akcí, které by pomohly zpříjemnit adventní čas a navodily atmosféru přicházejících Vánoc.

Děčín: Advent nabídne více výzdoby, Ježíškovu poštu či dřevosochání
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Pojďte objevovat nová místa, sledujte program na webu ZDE a facebookovou stránku Děčín pro turisty, každý den se tam dozvíte něco nového. Nouzový stav a vládní omezení zasáhly i do letošního Adventu. Původně plánovaný program musel být zrušen. Bohužel z těchto důvodů muselo být upuštěno i od vánočního autokina.

„Hledali jsme způsob, jak připravit advent ve městě i bez konání kulturních akcí. Kouzlo vánoční atmosféry bude v těchto nelehkých časech o to důležitější. Ti, co se vypraví za krásným výhledem na Pastýřskou stěnu, dojdou k ozdobenému vánočnímu stromu a možná zahlédnou i na „Nebíčku“ kometu. Tento strom bude nasvícen tak, že ho budete moci spatřit i při pohledu z nábřeží. Letos poprvé využijeme unikátní možnosti, kterou díky via ferratě naše město má a vyzdobíme Pastýřskou stěnu velkými vločkami. Ta společně s vánoční výzdobou zámku a Tyršova mostu dotvoří vánoční atmosféru při pohledu od Labe během procházky městem," řekl Martin Pošta, náměstek primátora. Letos tedy ve městě najdete hned o dva vánoční stromy více. Druhý z nich bude nově před knihovnou u informačního centra.

Zajděte do zámeckých zahrad, je tam Ježíškova pošta

Nové vánoční osvětlení s ochranovskou hvězdou má také Gloriet Růžové zahrady, v Křížové ulici je světelná girlanda a nasvícen je také zahradní domek v jižních zahradách. „Zámecké zahrady jsou oblíbeným místem procházek, proto jsme se rozhodli, že je letos necháme více otevřené. Rádi bychom dětem zpříjemnili čekání na Vánoce a připravili jsme pro malé i velké Ježíškovu poštu, děti ji najdou právě u zahradního domku,“ doplnila Miroslava Poskočilová, ředitelka zámku. Nejen krásné světelné dekorace, ale i kartičky pro vzkaz Ježíškovi jsou připraveny již od konce listopadu. Zahrady můžete navštívit za příznivého počasí mezi 10. a 17. hodinou.

Připravit se můžete také na zámecký den světel 13. prosince. Inspirací byl svátek svaté Lucie, kdy platí rčení pocházející ze středověku „Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá“ z dob, kdy lidé používali juliánský kalendář a zimní slunovrat připadal na 13. prosince. „Zámek je oblíbeným objektem fotografů. Chceme využít tento den a rozsvítit všechny budovy a interiéry zámku. Bude to tak jedinečný moment k pořízení zajímavých fotografií. Děti najdou rozsvícenou stezku za Ježíškem,“ vysvětlila Miroslava Poskočilová. Na neděli 13. prosince pak zámek chystá akci Kouzlo Vánoc na zámku. Víte, jak se slavily Vánoce před dávnými časy? To se dozvíte ve 13, 14, 15 a 16 hodin v západním křídle zámku. Vstupné: 120 dospělí, 80 Kč děti, 320 Kč rodinné. Je lepší si vstupenky předem rezervovat.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Ledosochání nahradí dřevosochání

Velkou změnou je letos dřevosochání. „V našich klimatických podmínkách není reálné udržet ledového anděla až do Štědrého dne, proto jsme se rozhodli, že místo ledu budou umělci vytvářet sochy ze dřeva,“ řekl Martin Pošta, náměstek primátora. Letos tak vzniknou pod rukama sochařky Lenky Severové z Kořenova první a hlavní figury betlému, Marie, Josef a Ježíšek. Dřevosochání proběhne v období od 2. do 7. 12. u Městského turistického centra v knihovně. Turistické centrum bude mít otevřeno, a tak si zde můžete koupit i něco teplého k pití sebou. Po dokončení budou postavy převezeny do zámeckých zahrad k zahradnímu domku.

Zabavte se při čekání na Ježíška třeba detektivní hrou

Do snahy o vytvoření vánoční atmosféry se zapojily i příspěvkové organizace města a protože jednou z možností, jak se propojit s občany, jsou online přenosy, připravily různá videa, soutěže a úkoly. „Každoročně připravujeme dílny na výrobu adventních svícnů a věnců, a tak ani letos jsme nechtěli tuto tradici porušit. Natočili jsme instruktážní video, aby si každý mohl adventní věnec jednoduše vyrobit doma,“ řekla Světluše Hochwalderová, ředitelka Domu dětí a mládeže. Video ale není jediná věc, kterou DDM připravilo. Od konce listopadu jsou spuštěny detektivní hry.

„Chtěli jsme nabídnout rodičům s dětmi nějakou zábavu. Vymysleli jsme proto několik detektivních her odehrávajících se na různých místech v Děčíně. Stezky budou v provozu do konce letošního roku a věříme, že jsou skvělou zábavou pro celou rodinu,“ doplnila Světluše Hochwalderová. Další kreativní možností, jak přispět k lepší vánoční atmosféře, je výroba přání. Pokud chcete udělat radost našim seniorům, vyrobte přání z papíru a doneste ho do DDM. Každý pátek je pracovníci Domu dětí a mládeže odvezou do jednoho z městských zařízení pro seniory.

Tvořte, poslouchejte, bavte se, soutěžte

Není možné se potkávat, ze všech naplánovaných akcí sešlo, ale nezoufejte. Zajímavé video pro vás připravuje zoologická zahrada, městská knihovna i muzeum. Na webových stránkách ZDE nebo na FB Děčín pro turisty naleznete odkazy i na projekty některých děčínských výtvarníků a umělců. Poslechnout si budete moci pohádku, kterou přečte Petra Nedvědová, nebo si budete moci vyrobit papírovou hvězdu s Janou Stejskalovou. Sledovat můžete také soutěže Městského turistického centra. To je vyhlašuje vždy v úterý a výhercům jsou odměnou zajímavé ceny.

Hledejte vánoční strom

V lesoparku na Kvádrberku čeká strom na vaše přírodní ozdoby. Pokud se chcete zapojit do zdobení lesního stromku, myslete na bezpečnost zvěře a životní prostředí. Nepoužívejte plastové, skleněné ani kovové ozdoby, ani jednotlivé komponenty. Jedlé ozdoby pro ptáky věšte dostatečně vysoko. Strom pro vás našel Dům dětí a mládeže a pokud se s ním vyfotíte, zajděte s fotkou do jednoho z turistických center, dostanete zde malý dárek.

Věřte, že nebylo jednoduché připravovat letošní vánoční program. Situace se neustále měnila a nebylo možné cokoliv domluvit. Při uzávěrce tohoto zpravodaje nebylo ani jasné, zda budou moci být stánky se svařeným vínem. Doufáme, že i přes tuto nelehkou dobu se každému z vás podaří prožít krásné vánoční svátky se svými nejbližšími.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…