Děčín: Revitalizace východního nádraží postoupila do další fáze

15.05.2021 11:47

Pracovní místa, investiční příležitosti, laboratoře, muzeum či kongresový sál: to vše by mělo vzniknout na území současného nákladního nádraží Děčín – východ.

Děčín: Revitalizace východního nádraží postoupila do další fáze
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Cílem projektu je vytvořit v této lokalitě svébytné území kombinující průmyslové, podnikatelské, vědecko-technické, vzdělávací, kulturní a občanské využití. Studii využitelnosti Rozvojové zóny Děčín – východní nádraží najdete v příloze článku, podívat se také můžete na videoprezentaci projektu.

Zastupitelé města Děčín proto na konci dubna schválili studii využitelnosti této rozvojové zóny a také zpracování a podání dokumentů potřebných pro podání potenciálního strategického projektu „Rozvojová zóna Děčín – východní nádraží“ do Plánu spravedlivé územní transformace v souladu s veřejnou výzvou pro Ústecký kraj. Nositelem projektu bude statutární město Děčín. Studie byla pořízena/realizována za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

„Prvotním přínosem projektového záměru je sanace území a revitalizace existujícího brownfieldu. Následně bude mít projektový záměr pozitivní dopady na region díky objektům a funkcím, které v nově vytvořené zóně vzniknou,“ říká primátor města Jiří Anděl s tím, že revitalizovaná plocha přitáhne nové investory a podnikatelské subjekty, případně poskytne prostor pro rozvoj stávajících podniků působících ve městě. Město předpokládá, že to vše povede k růstu počtu pracovních míst.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

V nové rozvojové zóně vzniknou tři funkční celky: Jednak to bude kolejiště s redukovanou šířkou i počtem, dále menší průmyslové provozy (teplárenství, zařízení pro energetické využití odpadů, výrobní provozy), a do třetice pak centrum s polyfunkčním smíšeným využitím městského charakteru: občanská vybavenost, výzkum, vývoj, vzdělávání, kultura, kanceláře, maloobchod.

Kolejiště v této části proto bude potřeba zredukovat, což je úloha Správy železnic, s.o.. Plochy po snesených částech kolejiště mají být uvolněny pro územní rozvoj města. Součástí řešeného území jsou také plochy mezi stávajícím kolejištěm a Benešovskou ulicí a památkově chráněná výpravní budova, která je dnes téměř bez využití a dlouhodobě chátrá.

Výpravní budova bude přeměněna v multifunkční vzdělávací centrum, které poskytne zázemí pro Dopravní fakultu ČVUT, včetně vytvoření specializovaných laboratoří. V ní vznikne i konferenční sál s kapacitou více než 200 lidí, což přitáhne do města kongresovou turistiku. V plánu je také muzejní interaktivní expozice s dopravní tematikou nebo se zaměřením na popularizaci vědy a výzkumu nadmístního významu.

Rozvoj výzkumu a inovací bude podpořen i vytvořením blokové zástavby podél ulice 17. listopadu, u níž se očekává následné využití pro výzkumná a vědecká pracoviště, laboratoře, kreativní průmysl, technologické centrum či inovační hnízda. Zastoupení ČVUT v rozvojové zóně bude mít příznivý vliv na rozvoj vzdělanostní struktury obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…