Děčín: Učni v loděnicích opravují unikátní kolesový parník

28.05.2022 8:38 | Tisková zpráva

Děčín letos ozdobí unikátní kolesový parník a ihned poté, co projde nezbytnou opravou a údržbou v loděnici v Křešicích, se představí veřejnosti. Díky Labské plavební společnosti se parník opět vrací do České republiky a jeho domovským přístavem se stane Děčín.

Děčín: Učni v loděnicích opravují unikátní kolesový parník
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

„Historie, tradice a nyní i zapojení nové generace talentovaných děčínských lodníků. Nádhera a pro Děčín velká pocta. Nejenže půjde o skvělé lákadlo pro turisty, ale až bude parník kotvit pod zámkem, budeme tu mít panoráma jako z historických fotografií. Přitom s moderním puncem, ale současně zachováním genia loci místa,“ říká náměstek primátora pro školství, kulturu a sport Martin Pošta (Volba pro Děčín), který si parník v loděnicích osobně prohlédl.

Pokud vše půjde dobře, veřejnosti se kolesový parník oficiálně představí o víkendu 18. a 19. června, kdy město Děčín připravuje oslavy 100 let od založení československé plavby. Dvoudenní víkend nabídne bohatý program spojený nejen s vodou (program najdete na plakátu ZDE).

parník

„Doufejme, že bude parník do oslav připravený. Byla by to úžasná třešnička na dortu oslav 100 let,“ pokračuje Martin Pošta a dodává: „Oslavy budou mít totiž opravdu zajímavý program. Plánujeme plavby po Labi s prohlídkou Děčína, exkurzi na stavbu tunelu a železničního mostu v Prostředním Žlebu, prohlídku loděnice v Křešicích, Food Festival, hudební program a mnoho dalšího. “

Na parníku v těchto dnech mimo jiné pracují děčínští učni.

„V České republice jedinečný tříletý obor vzdělání s výučním listem Lodník je zároveň také jediný, který srovnal svoje kurikulum s německým v rámci mezinárodního auditu a získal tak evropskou certifikaci pro plavbu na všech evropských řekách včetně Rýna. Tento úspěch je dán především intenzivní spoluprací se zaměstnavateli napříč Evropou.U těch českých provádějí naši žáci posledního ročníku souvislou pětiměsíční praxi přímo na plavidlech po celé Evropě,“ popsala jedinečnost oboru i možného budoucího zaměření studentů Jana Férová, ředitelka Střední školy lodní dopravy a technických řemesel Děčín VI.

Řeka Labe je s naším městem neodmyslitelně spjata. Podpora lodní dopravy je pro Děčín dlouhodobou prioritou a na letošní rok zastupitelé opět schválil dotaci na podporu osobní lodní dopravy do Hřenska a zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…