Diskuze o povinnosti čipovat psy na Hlučínsku nejspíše ukončili poslanci

08.07.2017 20:49

Diskuze o zavedení povinného čipování psů na Hlučínsku končí, dilema rozhodli poslanci. Do tří let bude platit povinnost čipování na území celé České republiky.

Diskuze o povinnosti čipovat psy na Hlučínsku nejspíše ukončili poslanci
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

"Hlučínská záchytná stanice pro psy je opět téměř plná a majitele zaběhnutých pejsků se nedaří dohledat. To by mělo s novým zákonem skončit, proto jeho přijetí vítáme," uvedl starosta Hlučína Pavel Paschek.

Do hlučínského útulku přivážejí městští strážníci zatoulané psy, které vesměs na upozornění občanů odchytí přímo ve městě nebo v okolí. Může jít nejen o místní pejsky, ale třeba o tuláky kteří se zaběhnou z přilehlých vesnic. Povinné čipování se zadáním čísla čipu do centrální databáze pomůže majitelům rychleji najít jejich miláčka, ale na druhou stranu také zamezí tomu, aby se vlastníci takto zbavovali svých už nepohodlných psů.

"Většina psů, které vozíme k nám do útulku, není očipovaná. A pokud už přivezeme pejska s čipem, tak se přesto často nepodaří dohledat majitele, protože databází je celá řada a do některých se ani nedostaneme," vysvětlil problém Ludek Olšovský, velitel Městské policie Hlučín, která také disponuje speciální čtečkou na psí čipy.

O povinnosti čipovat psy se už v Hlučíně uvažovalo, ale pokud by se nepřipojily i okolní obce, odkud se často rekrutují zaběhlí psi, ztrácelo by opatření smysl. Nový zákon by mohl situaci vyřešit. Podle něj bude v Česku nejspíš zavedeno povinné čipování psů nejpozději do tří let. Od roku 2020 s ním počítá novela veterinárního zákona, kterou minulý týden schválila Sněmovna, nyní bude zákon ještě projednávat Senát. Psi by se čipovali povinně zhruba v půlroce zároveň s prvním očkováním proti vzteklině. Psy čipují veterináři, cena se pohybuje od 300 do 550 korun včetně čipu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…