Do Jihlavy se příští rok sjedou hornická města a obce

12.09.2018 16:03

Zástupci města Jihlavy se zúčastnili 22. setkání hornických měst a obcí v Sokolově. Starosta Sokolova Jan Picka a hlavní pořadatel – slavný semestr Jarda Jiskra předal jihlavskému primátorovi Rudolfu Chloupkovi světlo svaté Barbory, putovní hornický prapor Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, švancarku a hornický flek. Jihlava totiž bude dalším hostitelem 23. hornického setkání, které se uskuteční od 21. do 23. června 2019.

Do Jihlavy se příští rok sjedou hornická města a obce
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Průvodu v Sokolově se zúčastnili kostýmovaní jihlavští havířci, a to jako nejpočetnější skupina, za Jihlavu nás bylo více než šedesát. Průvod zdobila i městská královská garda v kostýmech, která ho odstartovala výstřelem z mušket. Celkově bylo v Sokolově přes 700 účastníků setkání,“ přiblížil primátor Jihlavy Rudolf Chloupek, který se průvodu zúčastnil společně se svými náměstky Radkem Popelkou a Jaromírem Kalinou.

V rámci setkání byla mimo jiné udělena cena Lux ex tenebris, v překladu Světlo v temnotách, Nadací Georgia Agricoly, a to Rudolfu Chloupkovi a Jaromíru Kalinovi za pomoc při zachovávání a oživování hornických tradic na Jihlavsku. „Dále město Sokolov věnovalo pamětní list statutárnímu městu Jihlava,“ doplnil primátor.

Ceny se budou udělovat i příští rok na setkání v Jihlavě. „Primátor města Jihlavy převzal v Sokolově Zásady pro nominace a udělení ceny Český Permon, což je cena udělovaná osobnostem nebo institucím, které se zasloužily o rozvoj hornických tradic,“ přiblížila Alena Zápotočná z odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu. Cena se bude předávat v průběhu Havíření 2019.

„Setkání budeme chystat celou zimu. Čekáme, že k nám přijede ještě víc návštěvníků. Připravujeme změnu trasy průvodu, místo konání hlavního dění, takže diváci se mohou těšit na spoustu novinek a překvapení,“ přiblížil setkání horníků pořadatel pravidelných havířských průvodů v Jihlavě Milan Kolář.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…