Do Ústí nad Labem se chystá česká běžecká špička

03.09.2015 19:24

Představí se česká běžecká vytrvalostní špička i vynikající světoví atleti. Rekord Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem 1:00:38 je od roku 2013 v držení Philemona Limo, letos se však na startu sejde hned pět mužů, kteří už dokázali běžet rychleji. Tři z nich mají dokonce svá osobní maxima pod hranicí jedné hodiny. Také ženské startovní pole v čele s Caroline Kilel slibuje velmi zajímavé sportovní výkony.

Do Ústí nad Labem se chystá česká běžecká špička
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Čeští fanoušci se mohou těšit na velmi zajímavý souboj zejména mezi českými ženami. Půlmaratonskou premiéru zažije v Ústí nad Labem běžkyně na lyžích a olympionička Eva Vrabcová (za svobodna Nývltová), která letos překvapila vítězstvím v závodě na 10 km Berlíně a časem 33:22, nejlepším českým výkonem na této trati za poslední roky. Letos běhá ve výborné formě také Lucie Sekanová. Na Mistrovství světa v Pekingu reprezentovala Českou republiku na 3 000 m překážek.

Předvedla druhý nejlepší výkon své kariéry, čas 9:45,72 sice na postup do finále nestačil, stala se však pátou nejrychlejší Evropankou. Na startu nebude chybět ani duo zkušených běžkyň - Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. O prvenství mezi českými muži se bude rozhodovat pravděpodobně mezi Jiřím Homoláčem a Vítem Pavlištou.

„Doufám, že nám letos bude v Ústí nad Labem přát počasí a atleti se budou moci pokusit o překonání rekordu závodu či dokonce útok na hodinovou hranici. Obzvlášť se ale těším na výkony českých elitních běžců. Takhle silné české pole jsme v Ústí nad Labem ještě neměli,” říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Mezi elitními běžci číslo jedna zaujímá Masai Titus s osobním maximem 0:59:41. V těsném závěsu za ním se drží Daniel Chebii, jméno pro RunCzech běžeckou ligu daleko známější. V roce 2012 zvítězil v premiérovém ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice a trasu „pokřtil” senzačním časem 0:59:49. V roce 2013 se mu podařilo zvítězit také v desetikilometrovém závodě Grand Prix Praha (0:27:35). Třetím nejrychlejším mužem startovní listiny je také Keňan - Gilbert Masai s výkonem 0:59:57. Kromě Daniela Chebiiho se v Ústí objeví řada známých tváří ze závodů RunCzech.

Teshome Mekonen je vítěz loňského ročníku Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary, Eliah Tirop tam zvítězil letos. Překvapit může i tréninkový partner nečekaného mistra světa v maratonu Merhawi Kesete.

Ženskému startovnímu poli vévodí zkušená Caroline Kilel, vítězka bostonského maratonu. V roce 2009 získala na mistrovství světa v půlmaratonu v soutěži družstev zlatou medaili, kterou vybojovala spolu s Mary Keitany a Philes Ongori. Osobní rekord Caroline Kilel 1:08:23 a stabilita jejích výkonů z ní dělá hrozbu pro soupeřky na každé trati. Do pořadí na stupních vítězů však může promluvit i Etiopanka Amane Beriso, která letos běhá ve vynikající formě - zvítězila na půlmaratonu v Ostii v čase 1:08:43. Zpět mezi nejlepší běžkyně se určitě bude chtít dostat bahrajnská závodnice Shitaye Eshete, šestá žena z Mistrovství světa v Moskvě 2013 na trati 10 000 m, která se na silnici vrací krátce po splnění mateřských povinností. Ústecký závod pro ni bude půlmaratonským debutem. Osvěžením startovního pole jistě bude i účast běžců z Japonska v obou kategoriích, uvidíme také evropské běžce z Německa, Slovenska, Francie, Ruska a Ukrajiny. Celkem se představí elitní běžci ze 13 zemí.

„Závod je v krátkém sledu po Birell Grand Prix Praha, kde tuto sobotu velká část startovního pole poběží závod na 10 km. Výsledky mohou hodně naznačit, v jaké formě do České republiky zejména závodníci z Afriky dorazili,” uvažuje manažerka elitních atletů Jana Moberly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …