Do hradeckých lesů chodí téměř milion lidí ročně

14.09.2017 10:47

Do městských lesů u Hradce Králové vyrazí během roku zhruba 900 tisíc návštěvníků. Nejvíce z nich, téměř tři čtvrtiny, lesy využívají k projížďkám na kole, více než polovina všech návštěvníků do lesů chodí také na pravidelné pěší procházky.

Do hradeckých lesů chodí téměř milion lidí ročně
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městské lesy jsou oblíbeným místem k aktivnímu odpočinku pro obyvatele Hradce Králové, navštěvují je ale i lidé z okolních měst a ze zahraničí. Vyplývá to ze sociologického průzkumu, který si loni nechal zpracovat správce lesních pozemků města Hradce Králové.

Na celkovém čísle návštěvnosti hradeckých lesů se samozřejmě významně podílí ti, kteří do lesů chodí pravidelně a za různým účelem. „Nejvíc lidí, téměř tři čtvrtiny, do lesa jezdí na kole,“ řekl Radek Jůza z Městských lesů Hradec Králové, který se na průzkumu podílel. Polovina návštěvníků se k tomu jde jen tak projít, následují in-line bruslaři, rodiče s malými dětmi, majitelé psů a běžci.

Zázemí hradeckých lesů, asfaltové cesty pro cyklisty, bruslaře a zábava pro děti je známá i za hranicemi města. „Téměř čtyřicet procent je mimohradeckých a polovina z nich do městských lesů zároveň jezdí minimálně jednou měsíčně,“ doplnil Jůza. Podle průzkumu je necelá polovina návštěvníků, kteří jsou přímo z Hradce, v městských lesích alespoň jednou za týden, více než devadesát procent z nich tam vyrazí každý měsíc.

Ze všech kondičních běžců a majitelů psů, kteří do hradeckých lesů chodí pravidelně, jich třicet procent vyrazí téměř každý den, podobně tomu je u čtvrtiny cyklistů a in-line bruslařů.

Podle věku tvoří polovinu návštěvníků, kteří mají trvalé bydliště v Hradci Králové, lidé mladší než 45 let, u mimohradeckých je tento podíl o necelých deset procent menší.

Průzkum vypracoval tým z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové společně se zaměstnanci městských lesů. „Během čtyř měsíců jsme oslovili více než 2.600 respondentů přímo v lese. Součástí dotazníku byly i volné odpovědi, připomínky nebo návrhy. K těmto nepovinným dotazům se vyjádřila zhruba čtvrtina dotázaných, ale i tak to je pro město a správce lesů jistě důležitá zpětná vazba a inspirace pro další rozvoj nabízených služeb,“ řekl Miroslav Joukl z katedry sociologie hradecké univerzity.

„V současnosti jsou na území hradeckých lesů desítky kilometrů pohádkových stezek pro děti, naučných stezek, tras pro vozíčkáře, cyklisty nebo pro jízdu na koních,“ uvedl Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové. Velmi oblíbený je více než desetikilometrový okruh asfaltových cest, který využívají in-line bruslaři. V lesích je celá řada dalších zajímavých míst a stanovišť pro děti, biology nebo pro ty, kteří mají zájem o historii.

Kompletní informace k možnostem, jak trávit volný čas v hradeckých lesích, najdete na www.mestske-lesy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…