Do lázeňského města se po dvou letech vrací Festival Janáček a Luhačovice

06.07.2022 7:35 | Tisková zpráva

Pět večerů na začátku léta se v Luhačovicích ponese v znamení podmanivé klasické hudby.

Do lázeňského města se po dvou letech vrací Festival Janáček a Luhačovice
Foto: luhacovice.cz
Popisek: Lázně Luhačovice

Po dvou covidových letech se do města opět vrací Festival Janáček a Luhačovice, který lázeňským hostům nabídne nezapomenutelné umělecké zážitky z koncertů a připomene osobnost Leoše Janáčka, jenž Luhačovice často navštěvoval.

Na které vybrané umělce, soubory a orchestry se mohou festivaloví hosté v týdnu od 11. do 15. července těšit? „Festival bude zahájen v pondělí 11. července v 16:30 tradičním zastavením u busty Leoše Janáčka za účasti čestných hostů společně s uvedením slavnostních fanfár z Janáčkovy Sinfonietty,“ uvedla Milena Hrbáčová z pořádající Lázeňské kolonády Luhačovice.

V pondělí večer ve 20 hodin pak bude na Lázeňském náměstí uvedena jedna z nejslavnějších Mozartových oper Figarova svatba v podání vybraných sólistů, znamenitého orchestru a operního souboru Slezského divadla Opava.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Úterní koncert 12. července představí přední slovenské interprety v trochu neobvyklém obsazení, a to Moyzesovo kvarteto, Muchovo kvarteto a klavíristu Maroš Klátika. V jejich koncertním programu zazní Janáčkův smyčcový kvartet č. 1, Dvořákův Klavírní kvintet A dur a Smyčcový oktet Es dur Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Ve středu 13. července rozezní krásné a důstojné prostory kostela Svaté Rodiny proslulý soubor Czech Ensemble Baroque pod vedením dirigenta Romana válka. V tento večer si hosté vyposlechnou díla Františka Ignáce Tůmy Kantátu Te Deum, Sinfonii Ex C a skladbu Missa Veni Pater Pauperum.

Čtvrtý festivalový den, tedy čtvrtek 14. července, bude bohatý na umělecké zážitky. Nabídne hostům hned dva koncerty. „Při prvním se opět setkáme v kostele Svaté Rodiny, a to již odpoledne v 15 hodin. Bude nás očekávat znamenitá cimbálová muzika Danaj se svými sólisty, pěvecký sbor Spinek ze Vnorov a varhaník Martin Jakubíček. V jejich podání se zaposloucháme do sbíraných písní Hynka Bíma, nazvaných „Kostelní písně ze Znorov“ o kterých se dá říci, že jsou dosud neobjevenou perlou lidové hudební kultury,“ popsala první část čtvrtečního programu Hrbáčová.

Druhý čtvrteční koncert se uskuteční večer v 19:30 hodin v komorním prostředí Lázeňského divadla. Zde přivítáme špičkový soubor PhilHarmonia Octet Prague, v jejichž podání zazní Mozartova Serenáda pro dechové nástroje c moll, skladba A. Pavlorka Lašské obrázky a v rozšířeném obsazení okteta o violoncello a kontrabas nádherná Dvořákova Serenáda d moll.

Závěrečný festivalový den bude patřit dvěma českým velikánům, kteří byli okouzleni folklorem, a to Vítězslavu Novákovi a Leoši Janáčkovi. „Jejich díla, Slovácká suita a koncertní provedení baletu Rákos Rákoczy, budou přednesena věhlasnými interprety z české a slovenské hudební scény – Filharmonií Bohuslava Martinů a pěveckým sborem uměleckého souboru Lúčnica,“ zakončila Milena Hrbáčová. Taktovky se při vyvrcholení festivalu ujme Tomáš Brauner, který patří k nejvyhledávanějším dirigentům své generace.

Bližší informace k festivalu jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…