Do prázdninových oprav škol investovalo město Liberec 46 milionů korun

25.08.2015 18:00

Ani o letních prázdninách neutichl na libereckých mateřských a základních školách ruch. Školáky vystřídali na dva měsíce řemeslníci. Do oprav školních budov a nového vybavení investovalo statutární město Liberec v průběhu prázdnin bezmála 46 milionů korun. Výsledkem bude příjemnější a bezpečnější prostředí pro žáky, ale i navýšení kapacity na některých školách.

Do prázdninových oprav škol investovalo město Liberec 46 milionů korun
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„V mateřských školách jsme se pustili převážně do oprav odkládaných havárií. Například nového sociálního zázemí se dočká MŠ Jizerka, nových chodníků MŠ Kamarád v Dělnické ulici a na MŠ Rosnička opravujeme střechu. Investovali jsme také do nákupu konvektomatů na MŠ Jeřmanická, Sluníčko a Pohádka. V MŠ Matoušova, Pohádka, Rolnička se mohou děti těšit na nové herní prvky,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela s tím, že v mateřinkách přesáhnou investice do vybavení a oprav celkově částku dvou milionů korun. „Další investice se chystají. Připravujeme projektové dokumentace na rekonstrukci vzduchotechniky kuchyně na ZŠ Motýlek a projekt celkové rekonstrukce MŠ Beruška v ulici Na Pískovně,“ doplnil náměstek.

Na základních školách postupně finišují přestavby a rekonstrukce především ve znamení navyšování kapacit a odstraňování havarijních stavů. Například rekonstrukce tělocvičny na ZŠ Husova řeší nevyhovující stav vlysové podlahy, budou kompletně opraveny veškeré povrchy, provedeno odizolování obvodového zdiva a vyměněna dešťová kanalizace. „Při této příležitosti bude podlaha tělocvičny opatřena polyuretanovou stěrkou namísto parket. Stane se tak první tělocvičnou na libereckých základních školách s umělým povrchem,“ poznamenal Tomáš Kysela. Zároveň na této škole dochází k sanaci havarijních fasádních omítek.

Na ZŠ Na výběžku v srpnu započala výměna ležaté kanalizace v suterénu nové budovy školy, jež v důsledku záplavy v roce 2013 poklesla a neplní svou funkci.

„Obě náročné akce, které jsou z části hrazeny pojišťovnou, zasáhnou do měsíce září. Neohrozí však výuku ani žáky samotné,“ ujistil náměstek Kysela. Další havarijní opravy většího rozsahu proběhly na ZŠ Ostašov, kde byla zesílena konstrukce podlahy sborovny, byly vyměněny stoupačky vody a opravena střecha na ZŠ Oblačná.

Stavební úpravy pro navyšování kapacit probíhají na základních školách Švermova, Kaplického a náměstí Míru. Od 1. září přijmou žáky v nových prostorech družiny s novým sociálním zázemím na ZŠ Švermova, v nových učebnách a šatnách na ZŠ Kaplického a taktéž v nových učebnách a šatnách na ZŠ náměstí Míru.

„Navyšování kapacit jde ruku v ruce s posílením kapacity kuchyní. Proto na ZŠ Česká bude namontován nový konvektomat a vysokokapacitní myčka za téměř 700 tisíc korun. Na ZŠ Aloisina výšina vyměníme nevyhovující myčku, varný kotel a po vyhodnocení veřejné zakázky přibude druhý konvektomat, to celé v částce přes 500 tisíc korun,“ uvedl náměstek Tomáš Kysela.

Kromě toho dochází o prázdninách k odstranění stavů vytýkaných hygienou či hasiči. Na ZŠ Kaplického je součástí rekonstrukce pro navýšení kapacit i zvýšení požární bezpečnosti. Protipožární opatření vyjdou na více než 700 tisíc korun. Na ZŠ 5. Května magistrát přistoupil k výměně oken v „klubíku“, instalaci rozvodů teplé vody do sociálního zázemí a odstranění plísně v suterénu budovy. Stavební ruch panuje také na ZŠ U školy, kde se pustili do rekonstrukce školní kuchyně a jídelny. „Provoz kuchyně nesplňoval požadavky hygieny. Veškeré instalace a vybavení bude nové. Našly se peníze i na nové vybavení jídelny. Tato akce s částkou převyšující 5,5 milionu korun je největší investicí městských prostředků do vzdělávacích zařízení v letošním roce,“ upřesnil Tomáš Kysela.

„Bohužel z časových důvodů nestihneme o prázdninách realizovat stavební úpravy pro navýšení kapacit a odvětrání strojovny bazénu na ZŠ Dobiášova a instalovat nové odvětrání kuchyně na ZŠ Sokolovská. Tyto akce budou se zřetelem na plynulost provozu škol provedeny na sklonku roku,“ doplnil náměstek Kysela.

Město nezapomnělo ani na nejmenší školáky a na ZŠ Česká a ZŠ Broumovská je budou od září čekat nové herní prvky.

Statutární město Liberec, Odbor strategického rozvoje a dotací, je objednatelem projektu Volnočasové plochy Liberec I. z Regionálního operačního programu NUTSII Severovýchod, díky čemuž jsou rekonstruovány sportovní hřiště při základních školách Vrchlického, Na výběžku a v Ostašově, za částku 23,719 milionu korun.

I do dalších let město Liberec plánuje další stavební akce, přičemž cílem je zajistit financování především z dotačních programů, Operačních fondů Ministerstva životního prostředí a Regionálního operačního programu NUTSII Severovýchod.

„S kontinuálním navyšováním kapacit v libereckých školách počítáme i v dalších letech, protože nás k tomu dohání aktuální demografická situace. Velkou část investic bychom ale rádi čerpali ze zdrojů Evropské unie i z dalších dotačních fondů, přičemž konkrétní projektové záměry již máme připraveny. Jedná o stavebně-technické úpravy škol a jejich okolí, zlepšování kvality škol ve vztahu ke klíčovým odborným oborům a souběžně kompetencím žáků i zlepšování podmínek pro inkluzivní vzdělávání dětí se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním,“ řekl náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…