Do soutěže na mateřskou školu v Semilech dorazilo 70 architektonických návrhů

25.12.2015 13:45

Enormní zájem mezi architekty vyvolalo vyhlášení architektonické soutěže o návrh novostavby mateřské školy v Semilech.

Do soutěže na mateřskou školu v Semilech dorazilo 70 architektonických návrhů
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

K datu uzávěrky dorazilo na sedm desítek soutěžních návrhů, které následně posoudila odborná porota složená ze zástupců města a z nezávislých architektů a vybrala vítěze a další návrhy vhodné k ocenění nebo k odměnění. Vítězný návrh bude veřejnosti představen 18. ledna příštího roku. Po zpracování projektové dokumentace pak město bude žádat o dotaci na výstavbu mateřské školy.

Architektonická soutěž na návrh nové mateřské školy byla vyhlášena v říjnu letošního roku a již za několik dnů svůj zájem na zpracování soutěžního návrhu projevilo na dvě stě architektonických studií. Kompletní návrh nakonec připravilo na 70 z nich. Soutěž probíhala podle regulí zákona o zadávání veřejných zakázek a Soutěžního řádu České komory architektů. Přestože se soutěží většinou účastní zejména tuzemské týmy, přišly návrhy i z Německa, Rakouska, Švédska, Španělska nebo Japonska a nespočet návrhů ze Slovenska.

Porota přijala definitivní rozhodnutí po dlouhé diskuzi a postupném vyřazování návrhů v několika pracovních kolech až dlouho po půlnoci. Soutěž přinesla množství kvalitních návrhů na skvělé profesionální úrovni zpracování, které se od sebe lišily nejen celkovou architektonickou koncepcí, ale i použitými barvami, materiály nebo například formou dispozičního řešení.

V pondělí 18. ledna 2016 v 16 hodin proběhne v kinosále kina Jitřenka veřejné vyhlášení výsledků spojené s prezentací vítězného návrhu na MŠ Pod Vartou jeho autorem pro nejširší veřejnost a zahájení výstavy všech soutěžních návrhů.  Úvodní slovo pronese předseda poroty Ing. arch. Jan Šépka a paní starostka Lena Mlejnková. Výstava všech soutěžních návrhů dále potrvá měsíc v prostorách nové budovy městského úřadu a bude přístupná v otvíracích hodinách úřadu.

Ing. arch. Martin Hilpert: "Takový zájem o soutěž mezi architekty byl pro nás nečekaný a jsme za něj rádi. Do data uzávěrky dorazilo velké množství velmi zajímavých návrhů a já věřím, že jsme společně vybrali ten nejlepší."

Návrh mateřské školy a její zahrady se kromě jiného musel vyrovnat s faktem, že v budově budou sídlit dvě nezávisle vedené mateřské školy - Mateřská škola Pod Vartou a Mateřská škola waldorfská Semily, každá se dvěma třídami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…