Dvořákova Olomouc nabídne hudbu napříč stoletími a žánry

08.03.2020 7:35

Moravská filharmonie Olomouc představila program letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Sedm koncertů přinese do Olomouce hudbu napříč několika stoletími i žánry a návštěvníci se mohou těšit také na světové premiéry.

Dvořákova Olomouc nabídne hudbu napříč stoletími a žánry
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomouc bude hostit vynikající sólisty, jazzmany i crossoverový projekt, na programu je také černobílá americká groteska s živou orchestrální hudbou. Festival se koná od 14. do 22. května a vstupenky jdou právě do prodeje.

Sedm zcela odlišných produkcí Dvořákovy Olomouce nabídne hudbu napříč pěti staletími a na festivalové návštěvníky. „Hudební festival má být velkolepou oslavou hudební kultury, revuí výjimečných, na sebe navazujících koncertů. S úctou k dlouholeté tradici jsme pro letošní ročník Dvořákovy Olomouce připravili právě takovýto program,“ uvádí Ivana Kalina Tabak, dramaturgyně festivalu Dvořákova Olomouc. Hlavní programovou osou jsou díla Antonína Dvořáka, a to kompozice symfonické, komorní a písňové v interpretaci špičkových umělců. Na festival zavítají taková zvučná jména, jakými jsou klavírista Marián Lapšanský, vynikající Bennewitzovo kvarteto a skvělá PKF – Prague Philharmonia. Renomovaný soubor Musica Florea pak poprvé předvede Dvořákovo dílo tak, jak znělo za jeho života – poučenou interpretací s dobovými hudebními nástroji.

Zahraniční hvězdy festivalu se v regionu představí úplně poprvé – ansámbl Soqquadro Italiano vyzývá návštěvníky programem Kdo se bojí baroka? jedinečnou fúzí barokní hudby, tance i dalších uměleckých forem a žánrů. Návštěvníci závěrečného koncertu – Velkého finále – uslyší vynikající srbskou klavíristku Tamaru Stefanović. Již tradičně připravili organizátoři festivalu i hudebně-filmovou lahůdku – černobílou americkou grotesku Frigo, oběť krevní msty, s premiérou filmové hudby Roberta Israele.

„Je dobře, že každé kulturní místo má své tradiční události, které kulturu zprostředkovávají a oslavují. V případě klasické hudby a Olomouce to je především tento festival, jehož historie sahá až do roku 1950,” říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „věřím, že se návštěvníkům letošní ročník festivalu bude líbit a že ocení naše úsilí pokračovat v tradici a festival dále rozvíjet a proměňovat.”

Vstupenky na festival Dvořákova Olomouc jsou v prodeji od 5. března online na webu festivalu ZDE, anebo v Informačním centru Olomouc v budově radnice na Horním náměstí.

Program festivalu

14. 5. | 19:00 | Reduta
Zahajovací koncert festivalu
Dvořák jedinečný

První novodobé uvedení Dvořákových děl na historických nástrojích, dobové hráčské manýry a vůbec úplně jiné znění Dvořákovy hudby, než jsme zvyklí. Koncert provází slovem samotný dirigent špičkového tělesa Marek Štryncl.

15. 5. | 17:30 | Arcibiskupský palác
Pěvecký recitál
Hudební soirée v paláci

Skvěle sehraná umělecká dvojice – mezzosopranistka Eva Garajová a legenda slovenské klavírní interpretace Marián Lapšanský – nás zavedou do říše české písňové a klavírní tvorby. Zazní i díla letošních jubilantů Vítězslava Nováka a Zdeňka Fibicha.

16. 5. | 19:00 | Kino Metropol
Frigo, oběť krevní msty, aneb americká groteska na motivy Romea a Julie
Groteska & live orchestra

Strhující komedii prošpikovanou skrz naskrz ozvláštňujícími nápady doprovodí živě produkovaná orchestrální hudba. Kino Metropol se již tradičně rozezní pod taktovkou Roberta Israele.

17. 5. | 19:00 | Klášterní Hradisko
Stará hudba napříč žánry pro každého
Kdo se bojí baroka?

S ansámblem Soqquadro Italiano, považovaným za jeden z nejoriginálnějších projevů mezinárodní crossoverové scény, se vydáme na cestu za vysokou kulturou, ale také populární italskou hudbou 17. století – za dvorskými melodiemi a písněmi z ulice. V hlavní roli vystoupí všestranně talentovaný umělec, kontratenorista a tanečník Vincenzo Capezzuto.

18. 5. | 19:00 | Husův sbor
Komorní koncert v Husově sboru
Dvořák & Brahms

Bennewitzovo kvarteto, bezesporu jeden z nejlepších domácích komorních souborů, si přizvalo ke spoluúčinkování vyhledávaného klarinetistu Igora Františáka. Společně předvedou, jak si dva velikáni hudebního romantismu mistrně poradili s formou smyčcového kvartetu či klarinetového kvintetu.

21. 5. | 20:00 | Konvikt UPOL
Lukáš Oravec Quartet s Moravskou filharmonií Olomouc
Jazz & smyčce

Nový projekt autentického jazzového trumpetisty Lukáše Oravce pojí charakteristický zvuk umělcovy kapely s klasickým orchestrálním zněním smyčcových nástrojů. Autorem jednotlivých aranžmá je dirigent ruského původu Pavel Klimaševskij.

22. 5. | 18:00 | Reduta
Mozart, Beethoven a Dvořák – Tamara Stefanović & PKF — Prague Philharmonia s Jakubem Kleckerem

Velké finále
Zlatým hřebem festivalu je klavíristka úctyhodné mezinárodní kariéry Tamara Stefanović a český špičkový orchestr PKF — Prague Philharmonia, který vystoupí pod vedením vynikajícího Jakuba Kleckera.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je tradiční jarní hudební přehlídkou zejména artificiální hudby v Olomouci. Tradice festivalu se začala psát v roce 1950, kdy se uskutečnil první ročník pod názvem Hudební jaro. Od té doby festival několikrát změnil své jméno, pořadatele a zčásti i zaměření. Pod názvem Dvořákova Olomouc se pořádá od roku 2002. V minulosti se na festivalových koncertech olomouckému publiku představila taková jména, jako např. Igor Oistrach, Mstislav Rostropovič, Zdeněk Mácal, Misha Maisky, Václav Hudeček, José Cura či Gidon Kremer se svým souborem Kremerata Baltica. Pořadatelem festivalu je Moravská filharmonie Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…