Dvůr Králové nad Labem: Město řeší nepořádek okolo kontejnerů, přibudou svozy

07.03.2019 16:59

Město Dvůr Králové nad Labem se v poslední době potýká s nešvarem, který zaznamenala většina obyvatel. Týká se přeplněných kontejnerů na tříděný odpad z domácností a rostoucího nepořádku okolo nich. Od dubna tak přibudou další termíny svozů papíru a plastů.

Dvůr Králové nad Labem: Město řeší nepořádek okolo kontejnerů, přibudou svozy
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Situaci řešil starosta Jan Jarolím s pracovníky Technických služeb města Dvora Králové nad Labem (TSm) a příslušných odborů městského úřadu. „Domluvili jsme se, že TSm přidají na přibližně polovině sběrných míst od 1. dubna další termín svozu papíru, kterým bude čtvrtek. Současně se posílí kritická místa buď větším počtem kontejnerů, nebo budou stávající sběrné nádoby nahrazeny většími, jež zajistí odbor životního prostředí,“ uvedl starosta Jan Jarolím a pokračoval: „Do konce března budou pracovníci TSm navíc objíždět svozová místa na tříděný papír a odpad uložený okolo kontejnerů odvezou na sběrný dvůr.“

V současné době je ve Dvoře Králové nad Labem 100 stanovišť kontejnerů na tříděný odpad, na kterých se nachází: 102 kontejnerů na papír, 110 na plast, 93 na barevné sklo, 57 na bílé sklo, 22 na kov, 11 na elektrozařízení (včetně nádob na baterie) a 8 kontejnerů Diakonie Broumov na textil. Královédvoráci si také mohou za minimální poplatek pronajmout kompostér na domácí kompostování bioodpadu, obyvatelé v katastrálním území Dvůr Králové nad Labem mají dokonce možnost využívat hnědé popelnice na bioodpad. Město také do budoucna plánuje umístění nádob na oleje a tuky na vybraná stanoviště kontejnerů na tříděný odpad.

„Z prostorových, estetických a praktických důvodů není možné, abychom na jednotlivá stanoviště stále přidávali další kontejnery, řešením je však zvýšení frekvence svozu tříděného odpadu, výměna nádob za větší nebo vytvoření nového stanoviště. Snažíme se, aby stanoviště byla dostupná ze všech lokalit, občané tak mají možnost využít jakékoliv z nich,“ vysvětlil Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí.

Dvůr Králové nad Labem dlouhodobě patří na špici v třídění komunálních odpadů. Dokazují to také ocenění, která město za tuto činnost obdrželo. „Je skvělé, že občané třídí odpad, a tím chrání životní prostředí. Je ale jasné, že množství odpadu pomalu přibývá, a to se netýká jen papíru a plastu. Je však potřeba zdůraznit, že popelnice na tříděný odpad mají sloužit občanům, nikoliv firmám nebo podnikatelům. Ti by si měli svoz odpadu, který při své činnosti vyprodukují, zajistit buď zapojením do systému, který zavedlo město, nebo uzavřením smlouvy s některou ze specializovaných firem. Občané s větším množstvím tříděného odpadu, nebo odpadu, který nelze vyhodit do kontejnerů, mají možnost ho zdarma odevzdat ve sběrném dvoře, a neměli by ho odkládat vedle popelnic,“ upozornil starosta Jan Jarolím.

Kromě popelnic na tříděný odpad či sběrného dvora mohou občané ve vybraných oblastech využít ještě pytlový sběr papíru, plastů, kovů, nápojových kartonů, textilu a obuvi. Na jaře a na podzim se ve městě konají i mobilní svozy zahradního odpadu a nebezpečného a velkoobjemového odpadu, elektrozařízení, železného šrotu, textilu a obuvi.

Pokud mají občané přeplněné popelnice na směsný komunální odpad, je na místě, aby zvážili, zda si pořídí větší nádoby, zajistí častější frekvenci svozu nebo budou ještě více třídit. „Byla by škoda stávající systém platby za svoz komunálního odpadu předělávat na systém platby podle počtu členů domácností bez ohledu na potřeby frekvence svozu. Ten je totiž méně výhodný pro občany, a především nepodporuje třídění odpadu,“ řekl starosta Jan Jarolím a dodal: „Ukládání odpadu bude ale vždy o zodpovědném chování lidí. I tady platí, že dokud se nebudeme k veřejnému prostranství všichni chovat, jako se chováme ke svému majetku, budou veškerá opatření jen napravovat lehkomyslnost a nezodpovědnost některých spoluobčanů.“

Svoz komunálního odpadu zajišťují během celého týdne TSm, zároveň také sváží tříděný papír (dosud pouze v pondělí, od 1. dubna v exponovaných lokalitách v pondělí a ve čtvrtek) a v předem stanovených termínech bioodpad. Svoz plastu má na starosti společnost Marius Pedersen (mimo sezonu v pondělí a čtvrtek, v sezoně navíc také v sobotu). Sklo a kovy sváží podle naplněnosti nádob společnost Lukas Trade, elektroodpad společnost ASEKOL a oděvy Diakonie Broumov.

Město Dvůr Králové nad Labem se dlouhodobě věnuje osvětě v oblasti odpadového hospodářství. Již několik let např. vydává odpadový kalendář, který je zdarma distribuován do všech domácností a obsahuje informace jak třídit, jak předcházet vzniku odpadů a také termíny svozů. V současné době mohou občané po vyplnění dotazníku týkajícího se odpadového hospodářství získat zdarma tašky na tříděný odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…