Dvůr Králové nad Labem: Od ledna 2021 se budou moci občané zapojit do projektu Adopce zeleně

21.11.2020 20:06

Dvůr Králové nad Labem přichází s projektem na zkrášlení města. Aktivním občanům, kteří mají zájem starat se o zeleň ve svém okolí, od 1. ledna 2021 nabídne na pozemcích města možnost tzv. adopce zeleně.

Dvůr Králové nad Labem: Od ledna 2021 se budou moci občané zapojit do projektu Adopce zeleně
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Zájemce si tak vybere lokalitu, kterou bude chtít ozelenit, a bude se o ni bez nároku na odměnu starat. Radní na své schůzi na začátku listopadu odsouhlasili jak podmínky adopce zeleně, tak návrh postupu a podobu žádosti.

„Víme, že se projekt v jiných městech osvědčil. Chceme tak využít toho, že zde máme řadu aktivních občanů, kteří se o zeleň zajímají a jsou ochotni se ve svém volném čase starat například o záhony s letničkami nebo trvalkami, které budou mít třeba před bytovým domem. I díky jejich činnosti a zapojení by tak mohl Dvůr Králové nad Labem v příštím roce doslova rozkvést,“ říká starosta Jan Jarolím.

Zájemci (fyzické nebo právnické osoby) budou moci po novém roce podat na odbor životního prostředí (OŽP) žádost o adopci zeleně. Tu posoudí pracovníci OŽP především z hlediska majetkoprávního postavení pozemku, vedení podzemních inženýrských sítí, rekonstrukcí či jiných plánovaných úprav atd.

Zájemci spolu s žádostí předloží také projekt vhodných sadových úprav. Pokud si s jeho zpracováním nebudou vědět rady, nebo nebudou mít konkrétní představu o způsobu ozelenění pozemku, daný projekt zdarma zajistí OŽP. Jeho pracovníci také v případě potřeby se zájemcem vytipované místo navštíví a dohodnou podrobné podmínky.

„Na základě dohody bude zpočátku projekty ozelenění vypracovávat paní Linda Harwot, členka komise rady města pro životní prostředí, která je iniciátorkou projektu adopce zeleně, za což jí patří dík,“ podotýká radní Vítězslav Šturma, který je zároveň předsedou komise pro životní prostředí. „Jsem zvědavý, kolik lidí nakonec projeví o adopci zájem, věřím, že nezůstane u jednotlivců,“ dodává k tomu.

Jednotlivé žádosti budou posuzovány individuálně podle zvolené lokality, po celkovém posouzení vydá OŽP buď souhlas s předmětnou adopcí zeleně, a to s vymezením charakteru a rozsahu adopce, nebo žádost zamítne a uvede důvody.

Pokud bude mít žadatel zájem, technické služby zvolený pozemek před ozeleněním připraví, např. ho posekají, odstraní plevel atd., a to podle předem stanoveného časového harmonogramu, nejpozději však 15 dnů před samotnou výsadbou. Poté už však bude péče o pozemek pouze na žadateli.

Ukončení adopce nastane vypršením sjednané doby nebo v případě, že žadatel nedodrží podmínky adopce zeleně ani přes písemné upozornění. Pokud nebude dohodnuto jinak, po ukončení adopce bude žadatel povinen uvést pozemek do původního stavu a předat ho OŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…