Dvůr Králové nad Labem: Pokračuje příprava projektu vybudování expozice textilního tisku

08.07.2017 21:52

Jedním z dlouhodobých projektů vedení města Dvůr Králové nad Labem, na kterém se intenzivně pracuje, je zřízení expozice textilního tisku v prostorách královédvorské Střední školy informatiky a služeb (SŠIS) v budově na Wolkerově nábřeží.

Dvůr Králové nad Labem: Pokračuje příprava projektu vybudování expozice textilního tisku
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

„V rozpočtu města je schváleno 250 tisíc Kč na přípravu projektu pro expozici, který by měl přesně definovat, kde se budou nacházet vitríny a stroje. Jeho součástí by mělo být také libreto, z něhož bude jasné, jaké texty se budou v expozici nacházet, jaké budou vystaveny exponáty včetně jejich popisů a tak dál,“ uvedla místostarostka města Alexandra Jiřičková, kterou zastupitelé pověřili jednáním v této věci, a pokračovala: „Město také požádalo Královéhradecký kraj o dotaci ve výši 100 tisíc Kč na tento projekt a uvidíme, zda bude naše žádost vyslyšena.“

Za zcela zásadní pomoc pro realizaci expozice textilního tisku považuje Alexandra Jiřičková dotaci, kterou ze Státního fondu životního prostředí obdržela SŠIS na rekonstrukci budovy.

Na přípravě rekonstrukce budovy průmyslovky na Wolkerově nábřeží vedení SŠIS usilovně pracovalo několik let. „Jedná se o rozlehlou, památkově chráněnou budovu, které už mnoho let neschází do kulaté stovky. Z toho vyplývá i složitost příprav a náročnost rekonstrukce. Ve špatném stavu jsou zejména hydroizolace v celé budově, okna a podlahy,“ vysvětlil situaci ředitel SŠIS Petr Vojtěch.

Podle jeho slov škola nakonec na druhý pokus získala dotaci od Státního fondu životního prostředí, ale rozhodující finanční zátěž ponese Královéhradecký kraj jako zřizovatel školy. Náklady na rekonstrukci zřejmě přesáhnou 40 milionů Kč. „Jedná se o poslední budovu naší školy, která ještě nebyla v posledních letech rekonstruována. Nevím, zda se jedná o náhodu, nebo spíš o zázrak, ale rekonstrukce průmyslovky nám časově zapadá do procesu přemístění části textilního muzea z České Skalice do Dvora Králové nad Labem. Tiskařské stroje by se tak vrátily tam, kde dlouhé roky byly, protože kde jinde mít muzeum textilního tisku než na naší průmyslovce,“ pokračoval Petr Vojtěch.

Pokud půjde vše podle plánu, expozice textilního tisku by měla být ve Dvoře Králové nad Labem otevřena na podzim roku 2018 při výročí SŠIS a 100. výročí vzniku Československa. „Dne 15. září 2018 se uskuteční sjezd absolventů všech součástí naší školy, tedy SŠIS Dvůr Králové nad Labem, SPŠT Dvůr Králové, Obchodní školy, Obchodní akademie Dvůr Králové nad Labem, SOU obchodního, SOU Tiby,... Připomeneme si tak 130 let od zahájení vyučování na průmyslovce a 110 let od založení Obchodní školy,“ dodal Petr Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…