Dvůr Králové nad Labem: Radnice zve na sázení ovocných stromů

16.11.2021 16:59

Komunitní výsadba tří oboustranných alejí z jabloní a švestek v lokalitě nad Verdekem proběhne v sobotu 27. listopadu.

Dvůr Králové nad Labem: Radnice zve na sázení ovocných stromů
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Sázet se bude na pozemcích města, akci připravuje dvorská radnice ve spolupráci s Lesy města Dvůr Králové nad Labem.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
„Rádi bychom, aby se do výsadby zapojila i široká veřejnost, ta má jedinečnou možnost podílet se na změně charakteru krajiny. Vysazené stromy totiž přispějí k zadržení vody v krajině, zpomalí nebo zabrání erozi půdy v terénu a vytvoří i dobré prostředí pro život a migraci živočichů. Jestli tedy chcete strávit dopoledne v přírodě a přispět ke zlepšení životního prostředí, přijeďte a zapojte se,“ zve královédvorský starosta Jan Jarolím. Sraz účastníků bude v 9:00 hod. v místě výsadby – pod cestou vedoucí od městské nemocnice směrem na Podháj, přibližně 2 km od městské nemocnice. Parkování bude možné v místě srazu.

„Na místě se uskuteční nejprve workshop, při kterém budou účastníci seznámeni s technikou a zásadami výsadby a dozvědí se o smyslu výsadby stromů ve volné krajině. Připraveno bude celkem 80 ovocných stromů – švestky a jabloně. Potřebné nářadí zajistí Lesy města, doporučujeme ale, aby účastníci přišli v pracovním oblečení a s sebou měli svoje pracovní rukavice, vítány jsou i vlastní lopata nebo rýč,“ říká Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na městském úřadě.

Nemusíte se obávat toho, že byste nezvládli strom zasadit, u každé výsadby budou asistovat pracovníci odborné firmy. Akce se tak mohou zúčastnit nejen dospělí, ale také větší děti nebo mládež. V průběhu akce bude pro účastníky zajištěno také občerstvení, ať už opékání špekáčků nebo teplý čaj.

„Na akci jsme požádali o dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši zhruba 240 tisíc Kč, která by měla pokrýt stoprocentní náklady nejen na nákup stromů, ale také na zajištění následné péče o ně. U každého stromu bude například umístěn samozavlažovací vak, stromy budou také ochranným pletivem chráněny proti okusu zvěří,“ podotýká místostarosta Jan Helbich a dodává: „Oblast životního prostředí je velmi široká a město v ní podniká řadu aktivit. Nejedná se tedy pouze o každoroční výsadbu stromů, ale také o podporu ochrany ptactva při hnízdění, činnosti spojené s odpadovým hospodářstvím nebo čistěním odpadních vod. Řadu aktivit město v současné době připravuje nebo již realizuje a občany o nich bude průběžně informovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…