Dvůr Králové nad Labem: Tovární komín s vodojemem v bývalém areálu TIBA Zálabí je kulturní památkou

02.11.2020 12:09

Dvůr Králové nad Labem má od konce srpna novou kulturní památku – tovární komín s vodní nádrží bývalého textilního podniku TIBA.

Dvůr Králové nad Labem: Tovární komín s vodojemem v bývalém areálu TIBA Zálabí je kulturní památkou
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Dokončen tak byl proces, který svým podnětem na Ministerstvo kultury odstartoval před šesti lety jeden z občanů. Stavba nacházející se v areálu, který v současné době vlastní společnost Slezan Holding, a. s., patří k nepřehlédnutelným dominantám panoramatu města a připomíná slavnou průmyslovou minulost Dvora Králové nad Labem.

Komín s vodojemem vybudovala v roce 1941 specializovaná komínářská rodinná firma V. Fischer a spol. Letky a původně sloužil pro textilní továrnu Josefa Sochora. Komín je kónického tvaru, vyzděný z radiálních cihel, tzv. komínovek, vysoký 83 metrů, průměr v úrovni dvora činí 7,66 metru, v hlavě (koruně) 3,42 metru. Cihlový komínový vodojem má tvar komolého kužele postaveného na užší základnu a je umístěn na železobetonovém prstenci, který podpírají výrazné krakorce. Komín byl z provozu odstaven v roce 1969, vodojem byl v provozu do roku 2007.

Tovární komín s vodojemem je technicky i stavebně jedinečnou hodnotnou památkou, která patří do specifické podskupiny komínových staveb. V ČR se jich z původního počtu zhruba padesáti dochovalo posledních 21, na území Královéhradeckého kraje se takové stavby dochovaly dokonce jen dvě. Jak uvádí ve svém rozhodnutí Ministerstvo kultury, komín ve Dvoře Králové nad Labem je z celorepublikového hlediska unikátní. Jedná se totiž o nejvyšší komín s vodojemem na území ČR a jeho reservoár má největší objem z komínových vodojemů v ČR, 300 m3. Rezervoár dokonce přispívá k vyšší stabilitě komína s ohledem na zatížení větrem, přičemž přitížení od vodojemu není proti vlastní tíze komína až tak významné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…