Dvůr Králové nad Labem: V základní škole v Podharti mají nové multimediální jazykové učebny

06.01.2021 18:55

V základní škole Podharť byly vybudovány dvě nové bezbariérové odborné učebny s multimediální technikou, které vznikly vestavbou do půdních prostor. Využívat je budou jak žáci prvního, tak druhého stupně, a to pro výuku cizích jazyků.

Dvůr Králové nad Labem: V základní škole v Podharti mají nové multimediální jazykové učebny
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Stavební práce, které trvaly od poloviny června do konce září, probíhaly částečně za provozu školy. „Nejprve bylo třeba půdu vyklidit, rozebrat původní podlahu a nahradit ji novou nosnou železobetonovou konstrukcí. Následně byly ze sádrokartonových příček vybudovány nové učebny včetně nových elektroinstalací, rozvodů vody, podlahových krytin a osvětlení, nainstalována byla nová střešní okna, která mají elektronické dálkové ovládání, jedna z učeben je prosvětlena také francouzským oknem,“ popsal práce místostarosta Jan Helbich. Učebny mají prostřednictvím plošiny, která spojuje druhé nadzemní podlaží právě s upravenými půdními prostory, zajištěný bezbariérový přístup a navazují tak na celý bezbariérový areál vnitřních prostor školy.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

Po dokončení stavebních prací došlo na vybavení učeben. „Samozřejmostí je nábytek jako židle, lavice, katedry, v obou učebnách jsou multimediální stoly pro audio/video techniku, tabule s ramenem, dataprojektory, ozvučení, vizualizéry a další. V obou učebnách je také bezdrátové připojení k internetu,“ uvedl místostarosta Jan Helbich.

ZŠ Podharť v posledních letech jazykové učebny neměla. „Učebna, která byla vybudována jako jazyková, musela ustoupit kmenové třídě. Nyní máme dvě nové moderní učebny a těšíme se, až je začneme s žáky naplno využívat. Určitě se tím zvýší kvalita výuky,“ poznamenala ředitelka ZŠ Podharť Edita Vaňková.

Zatímco stavební práce, které realizovala královédvorská firma STAVHAUS, s. r. o., přišly na 5,1 mil. Kč, dodávka, doprava a montáž interiérového nábytku a dalšího vybavení, které dodala firma KXN, s. r. o., Hradec Králové, stály 1,5 mil. Kč. Město Dvůr Králové nad Labem na financování projektu s názvem „Vybudování a vybavení dvou jazykových učeben v ZŠ Podharť“ (CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0012145) získalo z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím MAS Královédvorsko dotaci více než 3 mil. Kč, zbývající částku město uhradilo ze svého rozpočtu.

„Do modernizace vybavení základních škol, jejichž zřizovatelem je město Dvůr Králové nad Labem, investujeme průběžně, a to za přispění evropských dotací, bez kterých by to v takovém rozsahu nebylo možné. Již v roce 2018 byly vybudovány a vybaveny nové odborné učebny na ZŠ Strž a ZŠ 5. května, v roce 2019 byla dokončena sdílená učebna informatiky a robotiky, která vznikla v prostorách SPOŠ a má sloužit pro výuku žáků všech základních škol ve městě, a na jaře 2020 skončila rozsáhlá rekonstrukce půdních prostor budovy A ZŠ Schulzovy sady, kde vznikly 4 nové odborné učebny včetně zázemí. Nyní se začneme zabývat přípravami modernizace učeben budovy B ZŠ Schulzovy sady,“ dodala místostarostka Alexandra Jiřičková, která má v gesci mimo jiné také školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…