Francouzský štáb na měsíc obsadil Velké divadlo v Plzni

18.01.2018 13:46

Velké divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni je téměř celý leden zavřené, vzniká zde francouzský film Edmond o autorovi světoznámé hry Cyrano z Bergeracu Edmondu Rostandovi. Film natáčí Alexis Michalik, ten si zdejší divadlo vybral především proto, že bylo ochotné na měsíc přerušit vlastní repertoár, ale také pro jeho stavební dispozice.

Francouzský štáb na měsíc obsadil Velké divadlo v Plzni
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pro natáčení svého prvního celovečerního filmu se snažil najít divadelní budovu, která by svou architekturou odpovídala divadlu, kde byl Cyrano poprvé uveden. Plzeňská scéna za měsíční pronájem divadla dostane od filmařů 5,8 milionu korun, ty budou použity na modernizaci technologií Velkého divadla. Pro zdejší divadlo je to prestižní záležitost i ekonomická pomoc.

Záběry z plzeňského divadla uvidí pozorní diváci až kolem poloviny filmu, filmaři zakryli část stěn a některé moderní prvky divadla, proto plzeňské divadlo poznají jen opravdoví znalci detailů divadelních interiérů. Film se kromě Plzně natáčí také v Karlových Varech, v Praze a na jihu Francie. Děj se odehrává v roce 1895 a poté v roce 1897, kdy byl Cyrano uveden v pařížské Théâtre de la Porte Saint-Martin. Cyrano je v současnosti nejnavštěvovanějším divadelním představením v Paříži, vyprodává divadlo Palais Royal a prodávají se jeho licence po Evropě. Film je fikce a vypráví o tom, jak Rostand napsal hru, co se dělo za oponou a jak dramatik, kterému bylo teprve 29 let, a nebyl dosud příliš úspěšný, napsal světově proslulou hru.

Francouzsko-belgický film se natáčí tedy převážně v České republice, filmaři zde stráví 41 dní, v Plzni je nyní štáb o 120 lidech, z toho je asi 40 francouzských herců. Do hlavní role filmu byl obsazen sedmadvacetiletý Thomas Solivéres, vycházející hvězda francouzského filmu, jenž hrál například ve filmovém hitu Nedotknutelní. Dále ve filmu hraje například Dominique Pinon, známý z filmu Amélie z Montmartru, nebo Cleméntine Célarié, kterou čeští diváci znají ze seriálu Kriminálka Paříž. Z českých herců se obsadily jen některé menší role, především kvůli tomu, že se natáčí ve francouzštině. Produkce najala také komparz. Dohromady je ve filmu asi 3000 komparzistů. Kvůli historickým kostýmům produkce oslovila půjčovny v celé Evropě, šaty přijely z Francie, Barrandova, Španělska nebo Vídně.

Velké divadlo se divákům otevře opět 31. ledna představením baletu Manon. Celovečerní film by měl mít ve Francii premiéru na přelomu letošního a příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…