Frenštát pod Radhoštěm: Celková oprava kašny na náměstí začala

23.07.2021 19:03

V pondělí 12. července 2021 začala celková oprava kašny na náměstí Míru. Důvodem opravy je netěsnost nádrže kašny.

Frenštát pod Radhoštěm: Celková oprava kašny na náměstí začala
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Oprava bude trvat 3 měsíce. Náklady dosáhnou výše zhruba 1,6 mil. korun a opravu provede restaurátor MgA. BcA. Tomáš Skalík.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Po tuto dobu opravy bude místo okolo kašny z důvodu bezpečnosti oploceno. „K opravě kašny jsme přistoupili z důvodů netěsnosti její nádrže. Vlivem růstu kořenů nedaleké lípy pod těleso kašny došlo k praskání kamene a narušení statiky samotné kašny,“ vysvětluje Jana Machková z odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.

Na základě statického posouzení byl zpracován postup prací oprav. „Nejprve dojde k demontáži sochy, podstavce a sloupků. Dále se rozebere těleso kašny a jednotlivých kamenných bloků. Tyto budou převezeny do ateliéru k ošetření a úschově během dalších prací na místě kašny samotné,“ doplnila Jana Machková. Následně se vytvoří nová železobetonová základová deska v úrovni stávajícího terénu a kašna se znovu usadí na tuto novou staticky stabilní základovou desku. „To, že se nová betonová deska umístí nad stávající úroveň, v budoucnu umožní bez větších zásahů do podloží další existenci archeologických souvrství základu kašny. Navíc se díky tomu kašna vrátí do původní úrovně nad plochu náměstí,“ doplnila Jana Machková.

Kašna se sochou Neptuna

Kašna se sochou Neptuna stojí na náměstí Míru (parcela číslo 4286/19 o. p., k. ú. Frenštát p. R). Kašna je charakteristickým urbanistickým prvkem v prostoru náměstí. Postava, znázorňující Neptuna (frenštátského Jonáše), stojí na mořském skalisku a oběma rukama svírá trojzubec. Tato socha pochází z roku 1840, kdy byl za purkmistra Koňakovského zřízen městský vodovod. Kašna spolu se skupinou lip a lípou Svobody z roku 1918 dotváří historické jádro města. V roce 1982 byl originál plastiky nahrazen kopií. Originál sochy je umístěn ve vestibulu budovy frenštátské radnice. V roce 2012 byla kašna zrekonstruována, nově bylo nainstalováno večerní osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…