Frenštát pod Radhoštěm: Zrekonstruovaná kašna je už opět funkční

27.06.2022 10:13 | Tisková zpráva

Od začátku června již plně funkční kašna se sochou Neptuna po celkové opravě zdobí opět náměstí Míru.

Frenštát pod Radhoštěm: Zrekonstruovaná kašna je už opět funkční
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Rozsáhlá rekonstrukce probíhala od července roku 2021 a zahrnovala opravu nádrže kašny, ošetření jednotlivých částí tělesa kašny, umístění nové betonové desky, zároveň byl obnoven původní vzhled kašny. 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
Rekonstrukce kamenné oktogonální kašny z roku 1840 byla prováděna z důvodu její narušené statiky. Náklady na opravu kašny dosáhly výše 1,6 milionu korun. Opravu provedl restaurátor MgA. Tomáš Skalík.

„Rekonstrukce kašny byla rozdělena na dvě části. První část prací začala v červenci minulého roku. Odborná firma kašnu kompletně demontovala, rozebrala a jednotlivé části převezla do ateliéru, kde proběhlo jejich očištění a opravy. Poté restaurátoři v říjnu 2021 na stávající základ položili novou monolitickou železobetonovou desku, na kterou umístili znovu sestavenou kašnu se sochu Neptuna a celou kašnu zaizolovali,“ uvedla Jindřiška Luchesi z odboru výstavby a územního plánování MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.  Výškový rozdíl, který vznikl po vybudování nové železobetonové desky, bude ještě upraven pomocí dalšího žulového stupně. „Předpokládáme, že tato deska bude instalována na konci července. Termín je vázán na dodávku materiálu,“ doplnila Jindřiška Luchesi.

Oprava kašny se sochu Neptuna začala v polovině loňského roku. Důvodem opravy byla netěsnost nádrže kašny, praskání kamene a narušení statiky kašny vlivem růstu stromů nacházejících se nedaleko kašny.  Na základě doporučení pracovníků Národního památkového ústavu bylo konečné utěsnění a napuštění kašny odloženo až na letošní jaro.

Kašna se sochou Neptuna je charakteristickým urbanistickým prvkem prostoru náměstí. Kašna spolu se skupinou líp dotváří historické jádro města. Nadživotní postava, znázorňující Neptuna s delfínem, stojí na mořském skalisku a oběma rukama svírá kovový trojzubec. Socha s hranolovým podstavcem pochází z roku 1840, kdy byl za purkmistra Koňakovského zřízen městský vodovod. Pískovcová vana kašny, která má oktogonální půdorys, je pravděpodobně barokní kamenickou prací z 18. století. Jednotlivé segmenty jsou k sobě sesazeny a fixovány pomocí tmelu a ocelových kramlí zapuštěných do koruny. V roce 1982 byl originál sochy Neptuna nahrazen kopií. Originál je nyní umístěn v budově radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…