Frýdek-Místek: Antigenní testy si školy vyzvednou na magistrátu

08.04.2021 10:11

Od pondělí 12. dubna se vrátí do škol děti z prvního stupně základních škol. Mateřské školy budou moci navštěvovat jen děti, které plní povinné předškolní vzdělávání. Rozhodla o tom vláda.

Frýdek-Místek: Antigenní testy si školy vyzvednou na magistrátu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Podmínkou pro přítomnost dětí v prezenční výuce bude absolvování neinvazivního antigenního testu na covid-19, a to dvakrát týdně, přičemž první test musí proběhnout v den prvního nástupu do školského zařízení,“ uvádí se na stránkách Vlády ČR s tím, že testovat se budou muset i zaměstnanci školských zařízení.

Děti se budou ve školách testovat dvakrát týdně, přesněji v době, kdy budou mít prezenční výuku ve škole. Testovacím dnem může být pondělí a středa nebo pondělí a čtvrtek. Půjde o tak zvané samotesty, to znamená, že děti se budou testovat samy pod dohledem zaměstnance školy pověřeného k tomuto ředitelem školy. U dětí v mateřských školách a mladších dětí na prvním stupni ZŠ nebo žáků se zdravotním postižením bude moci být při testování přítomen i rodič.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

„Návrat dětí do škol je přínosem pro celou společnost. Jako trojnásobný otec jsem rád, že děti budou absolvovat šetrné neinvazivní testy a předškolní děti nebudou mít povinnost nosit roušky nebo respirátory,“ uvedl primátor města Petr Korč.

Distribuce testů pro školy již byla zahájena. Hasiči je rozvážejí na kontaktní místa, kterými jsou převážně magistráty, které je dále předávají školám ve svém správním obvodu. Do správního obvodu Frýdku-Místku spadá 36 okolních obcí, mimo jiné Baška, Hukvaldy, Krásná, Raškovice nebo Žermanice.

Na magistrát ve Frýdku hasiči doručili téměř 38 tisíc testů. Rozděleny budou podle distribučního seznamu, vytvořeného ministerstvem školství, mezi 72 základních, mateřských i středních škol v našem správním obvodu. Zástupci jednotlivých škol si je na magistrátu budou moci vyzvednout zítra, tedy ve čtvrtek, od 7 do 15 hodin. Distribuční seznamy jsou závazné a počty testů pro jednotlivé školy v nich nelze žádným způsobem upravovat.

„Testy jsou nyní centrálně distribuovány do těch škol, v nichž bude již v první fázi otevírání probíhat skupinové vyučování či poskytování školských služeb, resp. do škol, v nichž děti pobývají nepřetržitě. Distribuce tak nebude realizována do základních uměleckých škol, středisek volného času či školských poradenských zařízení,“ uvedlo v dokumentu rozeslaném do škol Ministerstvo školství, kultury a tělovýchovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…