Frýdek-Místek: Komentované prohlídky odstartuje netradiční velikonoční

19.03.2018 11:30

s jarem vychází do ulic Frýdku-Místku také průvodce, který nejen místním obyvatelům, ale také jeho návštěvníkům přiblíží historii našeho města. Komentované prohlídky města tak odstartují tuto sobotu netradiční velikonoční prohlídkou, která přiblíží tradice a zvyky na Frýdeckomístecku.

Frýdek-Místek: Komentované prohlídky odstartuje netradiční velikonoční
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Velikonoce jsou vrcholem a nejdůležitějším obdobím církevního roku. Je s nimi rovněž spojena řada rituálů a zvyků, které se odehrávaly v rodinách, na vesnicích i ve městech. Pojďte si je společně s Turistickým informačním centrem Frýdek-Místek připomenout v sobotu 24. března 2018.

Společně s historikem Petrem Juřákem, který nás velikonočně laděnou procházkou historickou částí Místku provede, si přiblížíme již mnohdy zapomenuté lidové obyčeje a symboly Velikonoc. Víte třeba, co je Popeleční středa? Co znamená Květná neděle, proč zvony odlétají do Říma nebo proč vlastně chodíme na šmigrust? To je jen pár otázek, jejichž odpovědi se dozvíme v průběhu dvouhodinového povídání.

„Komentovaná prohlídka začne v sobotu 24. března v 9.00 hodin na místeckém náměstí Svobody, kde se v minulosti konaly týdenní i výroční trhy a bylo místem setkávání obyvatel města. Odtud se vydáme k nejstaršímu místeckému kostelu sv. Jakuba, navštívíme i kostel Všech svatých, který byl postaven v 1. polovině 18. století jako poděkování za záchranu před morem. Poslední zastávkou bude další významný místecký kostel, a to konkrétně kostel sv. Jana a Pavla,“ přibližuje trasu prohlídky ředitelka Turistického informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

Akce se pořádá zdarma, koná se za jakéhokoliv počasí a je určena všem bez rozdílu věku.

Další komentované prohlídky města v roce 2018:
24. 3. 2018, 9:00 Velikonoční průvodce
14. 4. 2018, 9:00 Nádherné stopy historie
28. 4. 2018, 9:00 (Ne)zapomenutý Frýdek
26. 5. 2018, 9:00 Po stopách frýdlantské litiny a smaltu
(místo konání: Frýdlant n. O.)
22. 9. 2018, 9:00 100 let Frýdku-Místku
6. 10. 2018, 9:00 Po stopách textilek
20. 10. 2018, 16:00 Tajemství frýdeckého hřbitova

Další akce na vítání jara ve Frýdku-Místku a okolí najdete na webových stránkách Turistického informačního centra Frýdek-Místek (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…