Frýdek-Místek: Nad vánočními trhy visí otazník, ohňostroj město plánuje

09.11.2020 17:39

Zima je za dveřmi a spolu s ní se blíží také Vánoce a Silvestr. Jaké budou letošní svátky? Na to se ptá spousta lidí. Budou jiné, odlišné od těch předchozích. Vzhledem k současným opatřením proti koronaviru je otázka pořádání vánočních trhů stále otevřená.

Frýdek-Místek: Nad vánočními trhy visí otazník, ohňostroj město plánuje
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„V případě uvolnění vládních opatření jsme připraveni operativně reagovat. Prodejní stánky máme vlastní, takže je můžeme v krátkém čase na náměstí instalovat. Pokud bude povoleno občerstvení a konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti, což je nyní zakázáno, mohly by se trhy v omezené míře pořádat. Obsadit stánky prodejci, kteří nyní mají velmi omezené možnosti prodeje svých produktů a výrobků, by snad neměl být problém. Nicméně, pokud zůstane zakázáno občerstvení na trzích a konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti, kam se řadí i vánoční punče, medovina a svařák, pak je předpoklad, že by návštěvnost byla velice nízká. Složitější by také bylo přilákat prodejce vánočního zboží, kteří se obávají, že by lidi na náměstí nechodili a oni by téměř nic neprodali. Nezanedbatelným faktorem je také finanční stránka spojená s instalací a provozem stánků. Takže rozhodnuto ještě není,“ uvedl náměstek primátora Jakub Míček.

Zda tedy budou na náměstí prodejní stánky, není zatím jasné, ovšem jisté už je, že kulturní program, na který jsou lidé během adventu zvyklí, se konat nebude.

„Doprovodný kulturní program se na náměstí letos v návaznosti na protikoronavirová opatření neuskuteční. Bohužel se nebude konat ani slavnostní rozsvícení vánočního stromu, tedy akce, kterou každoročně navštěvují tisíce lidí. Vánoční strom na náměstí ale bude, a pokud by se vládní opatření rozvolnila a mohly by se konat i vánoční trhy, atmosféru by doplňovala reprodukovaná hudba,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Vánoční výzdoba bude taková, na jakou jsou občané a návštěvníci města zvyklí

„Omezovat ji nebudeme. Chceme, aby ulice zářily a dýchly vánoční atmosférou, abychom v této nezvyklé době neměli pocit, že je všechno jiné a nové. Vánoce jsou tradice, které jsou součástí naší kultury, navozují v nás pocity sounáležitosti a posilují morální hodnoty. Vánoce jsou taky vánoční stromy, světýlka a ozdoby. Proto jich opět bude plné město. Vánoční stromy budou na obou náměstích, tedy ve Frýdku i v Místku, do vánočního hávu se oblečou i kašny na náměstích, sloupy veřejného osvětlení, nebudou chybět světelné převěsy a gejzíry. Nazdobeny budou desítky stromů na ulici 8. pěšího pluku a také stromy v okrajových částech města. Instalovat budeme i třímetrové světelné anděly,“ doplnil primátor Michal Pobucký s tím, že vánoční výzdoba města bude rozsvícena 27. listopadu.

V rámci tradic město plánuje oslavit příchod nového roku ohňostrojem

„Ohňostroj nezavrhujeme a plánujeme ho uskutečnit stejně jako každým rokem o půlnoci na Silvestra. Máme za to, že je lepší jeden centrální ohňostroj než spousta malých soukromých pyrotechnických projekcí, které se nezřídka konají na nevhodných místech a za nejasných bezpečnostních podmínek,“ zdůvodnil pořádání městského ohňostroje náměstek Machala s tím, že náklady na jeho pořádání jsou již několik let stejné a pohybují se kolem 200 tisíc korun (bez DPH).

Jedna podstatná novinka ovšem bude muset být v souvislosti s pořádáním ohňostroje přijata. Souviset bude s omezením shromažďování velkého počtu lidí na jednom místě. „Most přes řeku Ostravici, na který přicházejí vítat nový rok stovky lidí, bude letos v běžném provozu. Žádné omezení dopravy na něm nebude, takže lidé by se na něm neměli shromažďovat,“ uzavřel náměstek Machala s tím, že ohňostroj je pozorovatelný z celého města a vidět ho lze i ze sousedních obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…