Frýdek-Místek: Oslavy osvobození města se uskuteční 4. května

29.04.2015 11:25

Statutární město Frýdek-Místek připravilo prostřednictvím KulturyFM slavnostní program k 70. výročí osvobození města Frýdku-Místku a konce 2. světové války. Konat se bude v pondělí 4. května.

Frýdek-Místek: Oslavy osvobození města se uskuteční 4. května
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

V 10 hodin bude ve velké zasedací místnosti magistrátu honorováno celkem čtrnáct válečných veteránů, kteří se podíleli na osvobození naší vlasti od fašismu, ale také bojovníků za svobodu, kteří usilují o posilování národní hrdosti a seznamují veřejnost s historií a odkazem národního boje za svobodu. Ocenění převezmou z rukou Generálního konzula Ruské federace Andreje Šaraškina.

V 11 hodin položí zástupci města za účasti konzula Ruské federace Šaraškina, Svazu bojovníků za svobodu a veřejnosti na centrálním hřbitově ve Frýdku kytice a věnce u „Památníku padlým příslušníkům Rudé armády při osvobození Frýdku“ a „Čestných hrobů občanů, kteří položili své životy při osvobození v místní části Frýdku“. (Pod památníkem jsou ostatky 966 vojínů a 77 důstojníků Rudé armády padlých při květnových bojích v prostoru Českého Těšína, Fryštátu, Frýdku-Místku a Nového Jičína. Naproti památníku jsou čestné hroby 50 místních občanů, kteří se stali oběťmi květnových bojů o naše město.)

Program oslav 70. výročí osvobození bude pokračovat od 16 hodin v Sadech Bedřicha Smetany v Místku. Po proslovech zástupců města a bojovníků za svobodu je připraveno krátké povídání o válce a odboji v podání Leo Kohota, předsedy Klubu historických vozidel, doprovázené prohlídkou a představením přistavených bojových vozidel a motorek. K dokreslení dobové atmosféry přispěje také  několik mužů ve vojenských uniformách, kteří budou hlídkovat u stojanu s vlajkou.  V 16:30 je na programu zasazení Stromu svobody u altánu. Následovat bude zhruba hodinový koncert Dechového orchestru povodí Ondřejnice. V době konání akce budou před altánem také lavičky a stánek s občerstvením.

V 18 hodin se v kostele sv. Jakuba u místeckého náměstí uskuteční bohoslužba za oběti 2. světové války. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…