Frýdek-Místek: Primátor podal trestní oznámení

01.10.2018 14:34

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký byl ve volební kampani osočen z podvodného jednání v souvislosti s jeho volební tiskovinou, kde mu vyjadřovalo veřejně podporu na sto osobností veřejného života. Proti lživému článku v periodiku Naše Frýdecko-Místecko se důrazně ohrazuje a v neděli podal trestní oznámení pro pomluvu.

Frýdek-Místek: Primátor podal trestní oznámení
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Veřejná výzva údajně zneužitým osobnostem

„Jako redaktor Zpravodaje Rady města Frýdku-Místku tímto reaguji na naprosto lživé obvinění, které se dotýká výkonu mé práce a také primátora Michala Pobuckého. V posledním vydání titulu Naše Frýdecko-Místecko, který byl k dispozici ve volebním stánku Našeho Města, takže snad už nikdo nepochybuje o tom, že jde o stranickou tiskovinu, vyšel naprosto lživý článek o tom, že měl primátor zneužít fotografie osobností města pro svou vlastní volební kampaň. V Primátorovinách, které šly všem občanům do poštovních schránek, je vyfoceno na sto osobností města z nejrůznějších oblastí kulturního, sportovního a společenského života, které se pochvalně vyjadřují o spolupráci s radnicí nebo přímo o panu primátorovi. Článek popisuje údajné dva muže (ze sta osob), samozřejmě anonymně, kteří shodně vypráví o tom, že „redaktor Pavelka přiběhl s fotoaparátem s tím, že fotka bude použita ve zpravodaji“, ale ta se objevila v předmětné volební tiskovině, čímž měli být zneužiti a podvedeni. Já si dovoluji tyto dva muže veřejně vyzvat, aby se ještě do voleb veřejně přihlásili, protože vím, že je to pustý výmysl. Stačí se znovu na všechny fotografie v Primátorovinách podívat a každý může jednoznačně vidět, že byly prakticky skoro všechny pořízeny mimo kancelář. Dokonce se ani nebojím, že by Naše Město umělo některé z lidí vyjadřujících podporu „přesvědčit“, aby tuto historku veřejně potvrdili, protože v tom výčtu jsou opravdové osobnosti města, které se k žádné účelové lži nesníží. Věřím, že by se k žádné lži, podobným článkům a praktikám nesnížily ani některé osobnosti, které má Naše Město na kandidátce a kterých si vážím. Ocitli se však v hnutí, které založil a stále táhne Lukáš Vích, jenž je vydavatelem Našeho Frýdecko-Místecka a jehož hlavním heslem je „účel světí prostředky“. V kanceláři primátora běžně pořizuji fotografie návštěv pro účely Zpravodaje, žádná taková se ovšem v Primátorovinách neobjevila. Protože článek mě dává do souvislosti s údajně podvodným jednáním primátora a profesně poškozuje mě i jeho osobu, podal jsem spolu s ním 30. 9. 2018 trestní oznámení pro pomluvu, tedy šíření nepravdivé informace.“ Petr Pavelka, redaktor zpravodaje

„Vážení občané, i já bych se chtěl vyjádřit k této kauze, která bohužel dokresluje, kam až jsou ochotni někteří lidé v předvolebním boji zajít. Protože jsem čekal, že se Primátoroviny s takto masivně deklarovanou přízní a spokojeností budou některým hodně zajídat, mám pečlivě archivovánu veškerou emailovou i SMS korespondenci, kterou jsme odsouhlasovali citace k fotografiím jednotlivých osobností frýdecko-místeckého života. Nemohu si ze své funkce dovolit páchat takové harakiri, z něhož mě političtí konkurenti osočují. Fotografie do Primátorovin, až na pár archivních, pořizovali mí kolegové z vedení města Pavel Machala a Karel Deutscher, nikoliv redaktor zpravodaje Petr Pavelka. Dali jsme si zkrátka v kampani tu práci, aby bylo zřejmé, že je radnice pro drtivou většinu oblastí, od sportovních klubů, přes kulturní spolky, zástupce školství, zdravotnictví nebo sociální sféry, až po záchranáře nebo lidi z okrajových částí města opravdovým partnerem, ke kterému se nebojí přihlásit, protože jsou spokojeni, jak spolupráce s městem funguje. Chápu, že těm, co vedou řeči o obnovení důvěry v radnici, se to jaksi nehodí, a že je daleko jednodušší za čtvrt hodiny vymyslet sprostou lež, ale ta má krátké nohy.

O podávání trestních oznámení v rámci politického boje si myslím své, ale v daném případě se nejedná o žádné anonymní podání, ale jasný úkon s plnou odpovědností, kterým říkáme, že není možné takto beztrestně šířit lži. Chráním tím i dobré jméno všech, kteří se v Primátorovinách s vyjádřením podpory objevili. Až dnes si plně uvědomuji, že pozitivním vyjádřením v dnešním negativním světě projevili i jistou osobní statečnost, a ještě jednou jim proto děkuji. Velmi si jich vážím za to, co pro mě udělali, stejně jako těch, kteří veřejné vyjádření podpory zdvořile odmítli.“ Michal Pobucký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…