Frýdek-Místek: Roušky pro potřebné šijí obyvatelé i městské organizace

17.04.2020 19:33

Statutární město Frýdek-Místek bylo jedno z prvních v Česku, kde primátor vyzval nejen k nošení, ale také šití plátěných roušek, které pomáhají chránit před koronavirem. Na vlastních šicích strojích je šijí jednotlivci, celé komunity i městské organizace a společnosti a předávají je dál k distribuci potřebným.

Frýdek-Místek: Roušky pro potřebné šijí obyvatelé i městské organizace
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Z městských organizací a společností se do šití roušek zapojili zaměstnanci Jeslí Frýdek-Místek, společnosti Sportplex, Integrovaného centra Žirafa i Střediska volného času Klíč. Velmi podnikavá je v tomto směru také místní vietnamská komunita, která již městu darovala na 1 200 kusů ušitých roušek. Šijí je a darují také jednotlivci, například Iva Kuciánová sama postupně ušila a městu předala přes 600 kusů roušek, Božena Kalábová darovala přes 450 kusů, Naděžda Buštíková přes 300 kusů roušek. Díky patří i všem ostatním, kteří roušky stále šijí a předávají je městu k další distribuci.

Zaměstnanci aquaparku Olešná ze společnosti Sportplex již ušili přes 2 400 roušek, které darovali městu. „Na třech šicích strojích se střídáme čtyři švadlenky. Posilou nám jsou plavčice a taky lektorky plavání ze školního bazénu, které pomáhají mimo jiné i se stříháním, žehlením a balením. Materiál jsme do výroby darovali zpočátku vlastní a další nám poskytnul magistrát, který jej získal darem od společnosti Slezan,“ řekla Jana Adamczyk Vicherová, vedoucí aquaparku, která šití roušek ve společnosti zorganizovala.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33992 lidí

Roušky šijí také v Jeslích. „Zprvu jsme šili pro naše zaměstnance a následně pro ostatní, zejména pro lidi pracujících v sociálních službách. Stovky roušek jsme dodali například do domova pro seniory nebo pečovatelské službě a další předáváme magistrátu, který je dál distribuuje potřebným,“ řekla ředitelka jeslí Dagmar Zemanová s tím, že již ušili na 1 000 roušek a rozhodně nepolevují a šijí dál.

Sběrné místo pro ušité roušky je na magistrátu, na odboru bezpečnostních rizik, který je zpočátku distribuoval mezi zdravotníky, klienty i zaměstnance v sociálních službách a další složky integrovaného záchranného systému. „Nyní magistrát roušky předává Českému červenému kříži se sídlem na ulici 1. máje v Místku na sídlišti Riviera. Zájemci si je tam mohou vyzvednout osobně, nejlépe po telefonické domluvě, a to na číslech 777 332 518 a 777 332 520,“ připomenul náměstek primátora Marcel Sikora s tím, že roušky ve velkém šije i Český červený kříž.

„To, jak rychle a v jak velké míře se lidé ve městě zapojili do šití roušek pro ostatní, je obdivuhodné. Je to svým způsobem vizitka společnosti, která, jak se ukázalo, umí být v těžkých chvílích soudržná, solidární i spoluodpovědná za ostatní. Jsem hrdý na všechny, kteří pomáhají, ať už je to jakýmkoliv způsobem,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…