Frýdek-Místek: Rozsvícení vánočního stromu a adventní městečko

25.11.2022 19:31 | Tisková zpráva

Tradiční advent ve městě zahájíme slavnostním rozsvícením Vánočního stromu 27. 11. po setmění. Až do 30. 12. budou na náměstí lákat k zastavení adventní trhy a předvánoční čas si zpříjemníme každodenním programem na pódiu, který vyvrcholí na Štědrý den předáváním betlémského světla.

Frýdek-Místek: Rozsvícení vánočního stromu a adventní městečko
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Pro děti je tradičně připravena Mikulášská nadílka, adventní dílny, Ježíškova pošta, ohrádka se zvířátky. Letošní novinkou Adventního městečka je Kovářská školka. O víkendech se děti a rodiče mohou těšit na pohádková divadelní představení. Vánoční atmosféru přinese tradiční Česká mše vánoční v kostele svatého Jana a Pavla v Místku a také další program mimo náměstí Svobody.

Rozsvícení vánočního stromu

V neděli 27. 11. se na náměstí Svobody otevře pódium a Adventní městečko. Prodejní stánky nabídnou tradiční horké nápoje, drobné občerstvení, vánoční ozdoby, dárkové předměty a produkty ruční výroby.

„Nedělní odpoledne na náměstí začne vystoupením Souboru lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic. Po jeho skončení následuje slavnostní rozsvícení Vánočního stromu s úvodním slovem primátora města, který současně zahájí celé Adventní městečko,“ říká za produkci Kultura F-M Linda Hartenbergerová. Poté co se letos poprvé rozzáří město vánočními světly, zazní náměstím Vánoční zpívání v podání Dětského folklorního souboru Ostravička, které podtrhne tu pravou sváteční atmosféru.

„Děti v den rozsvěcování mohou psát první vzkazy Ježíškovi. Připraveny jsou pro ně adventní výtvarné dílny, chybět nebudou andělé a zvířátka v ohrádce,“ doplňuje k doprovodnému programu pro děti Linda Hartenbergerová.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Program rozsvícení:

  • 16:00 SLPT Valašský vojvoda
  • 16:45 Rozsvícení Vánočního stromu
  • 16:50 DFS Ostravička
    Vánoční zpívání

Doprovodný program:

  • Ježíškova pošta, adventní dílničky, andělé
  • Zvířátka v ohrádce
    ulice Tržní
  • Stromový betlém
    Sady B. Smetany
  • Varhanní koncert pro čtyři ruce a čtyři nohy
    Pavla Salvová a Jan Rotrekl
    Kostel sv. Jana a Pavla, 17:00

Adventní městečko

Vánoční atmosféru Adventního městečka s tradičními trhy si budeme vychutnávat až do pátku 30. 12. Na náměstí Svobody vystoupí v programu řada regionálních i místních kapel a interpretů, folklorní soubory, sbory a sborečky, ZUŠ, cimbálové muziky a další. „Koncertovat uslyšíme například Acustrio Václava Fajfra, folkovou zpěvačku Lucii Redlovou z Valašského Meziříčí, místní legendární kapelu Akuma, matadora české hudební scény Luboše Pospíšila a jeho kapelu 5P či ostravskou multižánrovou kapelu Nedivoč,“ upřesňuje Linda Hartenbergerová. Čeká nás vystoupení letošních vítězů Beskydského slavíka nebo celorepubliková akce Česko zpívá koledy. Chybět nebude ani oblíbený dixík v podání Silesian Dixie Bandu, Swingový orchestr Bedřicha Pukovce a hned několik vánočních swingování.

Již tradičně vznikne na Tržní ulici u křížového podchodu malá dětská zóna s ohrádkou se zvířátky, které zde děti najdou až do 23. 12. Předvečer svatého Mikuláše, v pondělí 5. 12., okouzlí děti Mikuláš, anděl a čert a chybět nebude oblíbené rozdávání mikulášských balíčků. O víkendech budou probíhat vánočně laděné divadelní představení – Popletené Vánoce, Vánoce se skřítky, Pojďme spolu do Betléma, a další pohádky. V den mikulášské nadílky a první tři prosincové víkendy budou na náměstí Svobody výtvarné dílničky SVČ Klíč a novinkou letošního Adventního městečka je Kovářská školka ve vybraných dnech (12.–14. 12.), kde si zájemci nejen z řad dětí mohou vyzkoušet svou zručnost a vyrobit si svůj vlastní výrobek.

Koncerty s vánoční tematikou a další program mimo náměstí

Adventní čas vám zpříjemní také další program v našich sálech a na vybraných místech ve městě. V Národním domě se uskuteční vánočně laděný koncert Anety Langerové (18. 12.), na kterém zpěvačka představí své poslední album Dvě slunce anebo Jak krásné je být milován. Z kostela sv. Jana a Pavla v Místku zazní tradiční Česká mše vánoční (22. 12.).

S vánočními svátky se pojí také dvě speciální projekce v Kině Vlast určené divákům každého věku. Na programu je záznam divadelního představení The Road to Bethlehem/Cesta do Betléma (7. 12.) a vánoční pohádkový příběh Louskáček londýnského Královského baletu s hudbou P. I. Čajkovského (28. 12).

V Sadech Bedřicha Smetany bude až do konce roku k zhlédnutí Stromový betlém s tradičními motivy Vánoc – Ježíškem, anděly a jesličkami, prodejem kaprů na ulici či Štědrovečerní večeří.

Detailní program Adventního městečka, vánočních akcí Kultura F-M a dalších subjektů z Frýdku-Místku a okolí najdete v kalendáři ZDE. Další užitečné informace ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.